USA a Maďarsko v pondělí pojilo přistání Cessny na dálnici

01.06.2016

USA a Maďarsko v pondělí pojilo přistání Cessny na dálnici
USA a Maďarsko v pondělí pojilo přistání Cessny na dálnici (Zdroj: Aeroweb.cz)

V případě nouze může dálnice posloužit jako přistávací dráha, přičemž zprávy o podobných incidentech k nám čas od času přicházejí zejména z USA. Naposledy se tak stalo v pondělí, kdy dvoumístná Cessna 150 přistála na dálnici I-10 ve státě Mississippi na jihu USA. Ještě tentýž den ji však předcházela Cessna 152, která kvůli závadě na motoru přistála na dálnici poblíž maďarské Budapešti. Ani při jednom z přistání se nikdo nezranil.

 
O nouzovém přistání informoval místní televizní kanál WLOX

Před tím, než pilot na silnici nouzově přistál, střídavě stoupal a klesal a dával tak automobilům najevo svůj úmysl. „Dosednul na cestu, letadlo lehce odskočilo, ihned potom s ním odbočil na travnatý pás,“ popisuje přistání svědkyně z projíždějícího automobilu.

Krátce po nouzovém přistání 24 letého pilota na místo dorazili technici, jejichž plánem je letounu odmontovat křídla a převést jej na kamionu k opravě. Narozdíl od přistání si tak jeho odlet nikdo nenatočí.

Podle slov pilota za ztrátou tahu motoru stála jeho závada, uvedla místní televize WLOX. Není však vyloučena ani možnost nedostatku paliva jako příčina přistání.


Jeden z řidičů zachytil letadlo na maďarské dálnici / Foto Stuff.co.nz

Maďarská Cessna 152 vzlétla z letiště Budaors (LHBS), podle slov zástupce místního letiště však musela dvoučlenná posádka s letounem přistát z důvodu závady na motoru na společném úseku dálnic M1 a M7 na okraji Budapešti. Nastalou situaci řešili přivolaní policisté, ani zde se nikdo nezranil a pilot letadla vyjel na okraj silnice.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář