FOTO: Aviatickou pouť narušily bouřky, i tak byli diváci spokojení

31.05.2016 3 příspěvky

FOTO: Aviatickou pouť narušily bouřky, i tak byli diváci spokojení
FOTO: Aviatickou pouť narušily bouřky, i tak byli diváci spokojení (Zdroj: Aeroweb.cz)

O uplynulém víkendu se na pardubickém letišti konal již 26. ročník Aviatické pouti, tentokrát s podtitulem Hvězdy na nebi. Na skvosty aviatiky se za oba dny přišel podívat obvykle vysoký počet diváků. Sobotní program bohužel narušila průtrž mračen.

To, že se na pardubické letiště přijelo podívat tolik příznivců aviatiky, není náhoda. Na letošní rok si pořadatelé připravili hned několik velkých lákadel v čele s replikou proudového Me 262 Schwalbe. Ten se na nebi představil spolu s dalšími skvosty válečného a poválečného inženýrství jako třeba Jakovlevem Jak-11. Z období druhé světové války byl k vidění samozřejmě i Spitfire Mk.XVIE s markingem duxfordské letky a P-51D-30NT Mustang vystupující v rámci ukázky napadení německého vojenského konvoje.

Kromě techniky z válečných konfliktů dvacátého století diváky potěšila i akrobacie vrtulníku Bo-105 ze salcburského hangáru nebo jako vždy dechberoucí pilotáž Martina Šonky. Letku s rudým býkem ve znaku pak reprezentovala i skupina tvořená B-25J, F4U a Alpha Jetem či česká akrobatická parta Flying Bulls, vůbec poprvé v nové čtyřčlenné sestavě.

Na nebi se samozřejmě představila i Armáda České republiky, a to jak v rámci místního Centra leteckého výcviku, tak i bojovým letectvem v čele s dynamickou ukázkou letounu JAS 39C v podání nadporučíka Martina Špačka.

Organizátoři nabídli opravdu pestrý a propracovaný program, který však v sobotu stačilo narušit počasí. Kvůli příchodu vydatného deště musela být poslední čtvrtina programu zrušena. Nedělní program byl pozměněn tak, aby přednost dostala hlavně vystoupení, která se v sobotu nestihla.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Spitfire Mk.XVIE

01.06.2016 v 14:29 Joe, Czech Spitfire Club

Spitfire nese marking čs. stíhacího esa a velitele wingu Tomáše Vybírala. Je to další skvělá připomínka jednoho z našich hrdinů. http://www.classictrainers.cz/cs/aktuality/?spitfire-air-to-air genmjr. (W/Cdr RAF) Tomáš Vybíral, DSO, DFC * 29.9.1911 Moravský Písek u Veselí nad Moravou † 21.2.1981 Londýn http://www.czechspitfireclub.cz/?pilot=vybiral_tomas

Odpovědět

Jak-11

02.06.2016 v 16:18 Martin Ambrož

Dobrý den, Jak-11 je určitě poválečný stroj, nikoliv válečný, viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jakovlev_Jak-11

Odpovědět

RE: Jak-11

02.06.2016 v 16:42 Adam Zuska

Martine, díky za poznámku, uznávám. Na druhou stranu, letoun vzlétl krátce po skončení války a tudíž byl zcela jistě vyvíjen během války, tak jako jeho předchůdce Jak 3. Ta věta o válečném inženýrství tedy tak úplně špatně není. Ale to slovíčkaříme, chybičku uznávám. :)

Odpovědět

Přidat komentář