Aviatická pouť nabídne poslech komunikace i radarový přehled

27.05.2016

Aviatická pouť nabídne poslech komunikace i radarový přehled
Aviatická pouť nabídne poslech komunikace i radarový přehled (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letošní již 26. ročník Aviatické poutě je doslova za dveřmi a ještě než se o nadcházejícím víkendu rozburácí obloha nad pardubickým letištěm, přináší organizátoři návštěvníkům možnost, jak se nechat ještě více vtáhnout do kolotoče nad jejich hlavami. Nejenže se budete moct kochat například pohledem na unikátní skupinový let historických letadel, díky „webové vysílačce“ si rovněž dopřejete porci letecké komunikace mezi piloty a pardubickou řídicí věží, informoval Pavel Vlček z organizace Hkfree.org zajišťující přenos komunikace.


Stránka pro poslech živé komunikace / Foto Adsb.cz

Po připojení na internet si na příslušné stránce budete moct vybrat, zdali chcete poslouchat živou komunikaci na pardubickém letišti na frekvenci Pardubice Věž nebo Approach. Po zaškrtnutí možnosti squelch se rovněž vyhnete nepříjemnému šumění ve chvílích, kdy na frekvenci nikdo nevysílá, přidává dobrou radu pan Vlček.

Mezi oběma frekvencemi bude možné jednoduše přepínat pomocí oranžového štítku s popiskem, datová náročnost přenosu se bude pohybovat okolo 100 kbps. 

Další novinkou je také volný přístup na radarovou síť, kde uvidíte všechna letadla ve 100kilometrovém okruhu pardubického letiště (LKPD). Budete tak moct pozorovat historická letadla nejen při příletu na leteckou akci, ale i v průběhu jejich vystoupení. Při poslechu hlasové komunikace se vám tak nabídne ojedinělá možnost, jak získat situační přehled srovnatelný s letovým řídicím.


Radarový přehled v okolí pardubického letiště / Foto Adsb.cz

Jak přenos hlasu, tak radarový přehled se tvůrcům podařilo zprovoznit v šibeničním termínu a proto o něm informují teprve nyní. Zprávu pana Vlčka si můžete přečíst zde.

Pro všechny, kteří plánují na Aviatickou pouť zavítat, jsme připravili již tradiční Briefing.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář