Začal letošní NATO Tiger Meet, českou armádu reprezentuje 6 strojů

18.05.2016

Začal letošní NATO Tiger Meet, českou armádu reprezentuje 6 strojů
Začal letošní NATO Tiger Meet, českou armádu reprezentuje 6 strojů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jak je tradicí již od roku 1961, i letos se setkají Tygří letky ze všech koutů Severoatlantické aliance na NATO Tiger Meet. Ten se letos koná na letecké základně ve španělské Zaragoze. Cvičení slavnostně zahájené začátkem týdne potrvá až do příštího pátku. Účastní se jej devatenáct stíhacích a vrtulníkových letek s celkem 84 stroji. Mezi patnácti zeměmi bude samozřejmě i Česká republika, kterou budou reprezentovat čtyři letouny Gripen a dva vrtulníky Mi-24. Spolu s nimi odletěl do Španělska ještě podpůrný Mi-17.

Kromě bojových operací se spolu Tygří letky utkají i v několika tradičních soutěžích. Tou každoročně nejsledovanější je soutěž markingů, tedy zbarvení strojů. Té se letos účastní jak čáslavská, tak i náměšťská letka. Stíhací letectvo bude reprezentovat stroj JAS 39C se zbarvením pojmenovaným „Fiery Tiger“. Nátěr má symbolizovat spřízněnost letky s Tygří asociací i její loňské a letošní působení v rámci Island Air Policing, tedy v „Zemi ohně“.


JAS-39C „Fiery Tiger"/ Foto Milan Roudný (klikněte pro zvětšení)

Oproti tomu 221. vrtulníková letka opatřila svůj Mi-24V velmi neobvyklým markingem inspirovaným vetřelcem ze stejnojmenné filmové série. Nátěr byl pojmenovaný „Alien Tiger“ a pro letku ho vypracoval výtvarník Jan Rükr.


Respekt budící český Mi-24V „Alien Tiger" / Foto Tomáš Chlebeček

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář