Dron ohrožoval letadla poblíž dráhy 12 v Ruzyni, píše ÚZPLN

09.05.2016

Dron ohrožoval letadla poblíž dráhy 12 v Ruzyni, píše ÚZPLN
Dron ohrožoval letadla poblíž dráhy 12 v Ruzyni, píše ÚZPLN (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vyšetřovatelé Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) dnes ráno informovali o incidentu z minulého pátku, kdy byl v ranních hodinách narušen provoz na letišti Václava Havla v Praze-Ruzyni blíže neurčeným bezpilotním prostředkem, který se údajně pohyboval asi 1 námořní míli od prahu dráhy 12. Podle ÚZPLN incident ovlivnil běžný provoz šesti letadel.

"Linka LZB301 (přílet, na přistání) obdržela pokyn k přerušení a provedení průletu, linka TVS1200 k přerušení vzletu z důvodů zajištění bezpečnosti průletu. Linky CSA961 a CSA505 byly převedeny do vyčkávání, linky DHL6HX a BEL2WB (přílet, klesání) byly zdrženy na trati," popsali vyšetřovatelé manévry nutné k zajištění bezpečného provozu v souvislosti s incidentem.


Ilustrační foto

Jedná se o první notifikovaný případ nebezpečného sblížení bezpilotního letadla s letadly poblíž našeho největšího letiště. "Při provozu dronů platí, že si každý musí počínat tak, aby neohrožoval ostatní letecký provoz, osoby a jejich majetek. Konkrétněji pak hovoří letecký předpis Ministerstva dopravy L2 – Pravidla létání, Doplněk X," připomíná ÚZPLN. Ten obsahuje nejen pravidla pro provoz bezpilotních letadel, ale i pravidla pro modely letadel.

ÚZPLN v té souvislosti připomíná obecné zásady, které by měli provozovatelé dronů dodržovat:

  • "nelétat blíže než 5,5 km od letiště a přísně respektovat řízené okrsky letišť,
  • mít dobrý výhled a dokázat se tak vyhnout překážkám a ostatním letadlům (i bezpilotním),
  • nelétat nad lidmi a hustě obydlenými místy ani v jejich nebezpečné blízkosti,
  • nepřekračovat výšku 300 m nad zemí."

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář