X-Planes od NASA prověří zelený pohon letadel

02.05.2016

X-Planes od NASA prověří zelený pohon letadel
X-Planes od NASA prověří zelený pohon letadel (Zdroj: Aeroweb.cz)

Automobilový průmysl žije „zeleným“ pohonem již řadu let, v tom leteckém se však nejvyšším patrům doposud vyhýbal. Svěží vítr do vod, v nichž vládnou proudové motory, plánuje přinést americka Národní agentura pro letectví a kosmonautiku (NASA) prostřednictvím programu New Aviation Horizons (NAH). V příštích deseti letech chce představit řadu experimentálních letadel neboli X-Planes a otestovat možnosti efektivnějšího pohonu či designu dopravních letadel. Zprávu přinesl portál Flyingmag.com


NASA prozkoumá ekologičtější, efektivnější a tišší pohon letadel / Foto Nasa.gov

Zahájení programu NAH agentura oznámila při představováni svého rozpočtu na příští fiskální rok. Jeho cílem je ověřit alternativní možnosti pohonu či konstrukce ke dnešním letadlům a umožnit tak absolvovat stejný let s polovičním množstvím paliva a čtvrtinou vyprodukovaných emisí, uvádí zpráva agentury.

„Pokud se nám podaří postavit tato experimentální letadla a ověřit jejich technologie, očekáváme, že bude pro společnosti mnohem snažší se na ně zaměřit a nabídnout je svým zákazníkům,“ doplnil k projektu Ed Waggoner, programový ředitel agentury z oblasti leteckých systémů.

QueSST pro nadzvukové letouny

V rámci projektu NAH získala první zakázku společnost Lockheed Martin, a to sice na výrobu nadzvukového letounu vytvářejícího menší hluk při přechodu do nadzvukového režimu letu - QueSST (Quiet Supersonic Technology). Je to právě tento "sonický třesk", kvůli němuž letecké úřady znemožňovaly nadzvukovému letounu Concorde létat nad svým územím rychlostí přesahující rychlost zvuku.

„Nedávné studie prokázaly, že tvar letadla může výrazně snížit úroveň hluku, která vzniká při přechodu do nadzvukového letu,“ uvádi agentura ve své zprávě.

A to je například jedna z cest, kterou chce agentura v budoucnu projít.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář