RBAR ve Spielbergu vyhrál Dolderer, Čechům se opět nedařilo

24.04.2016

RBAR ve Spielbergu vyhrál Dolderer, Čechům se opět nedařilo
RBAR ve Spielbergu vyhrál Dolderer, Čechům se opět nedařilo (Zdroj: Aeroweb.cz)

Za velmi chladných pěti stupňů Celsia okořeněných dokonce sněhovými vločkami se v neděli v rakouském Spielbergu odletěl druhý závod sezóny Red Bull Air Race 2016. Pod štýrskými vrcholy se nejvíce dařilo takřka domácímu Matthiasu Doldererovi z Německa před skutečně domácím Hannesem Archem a Nigelem Lambem z Velké Británie. Oba čeští piloti se bohužel podobně jako v prvním závodě v Abú Dhabí se soutěží rozloučili už po prvním kole; stejný osud trochu smolně potkal i vítěze včerejší kvalifikace.

Brzký konec vítěze kvalifikace

Jako první z celé čtrnáctky závodníků se mezi pylony vydal Japonec Jošihide Muroja, ovšem tak razantním způsobem, že ostrou zatáčku v polovině prvního kola příliš utáhl a záhy dostal do sluchátek pokyn k přerušení letu s výsledkem DNF. Jeho soupeř Dolderer proto zvolil velmi konzervativní přístup a na jistotu si časem 59,616 doletěl pro postup do dalšího kola.

V druhém duelu se spolu utkali Kanaďan Pete McLeod a Nigel Lamb. Nejmladší pilot ve startovním poli sice neudělal žádnou větší chybu, přesto stopky po jeho průletu cílem ukazovaly čas 58,760 sekund, což dávalo šance jeho soupeři. Naopak nejstarší pilot ukázal, že se po loňské rozpačité sezóně rozpomíná na výkony z roku 2014, kdy získal titul mistra světa. Téměř bezchybným letem a časem 57,439 sekund postupoval dál.

Ve třetím duelu se představil první z českých zástupců, Martin Šonka. Ještě předtím se však nad Red Bull Ring vydal jeho sok Nicolas Ivanoff, který si zapsal čas 58,272. Český pilot, který ve Spielbergu Ivanoffa časem do té doby vždy pokořil, na mezičasech chvíli ztrácel, chvíli vedl, v cíli se však bohužel musel spokojit s časem 58,938 sekund. 666 desetitisícin sekundy jej dělilo od postupu dál, neboť pozice nejrychlejšího poraženého v tu chvíli patřila McLeodovi.

První závod sezóny 2016 se mu extrémně vydařil, teď jakoby však zapadl zase do kolejí, které ho provázely celou sezónou 2015. Řeč je o Francoiseovi Le Votovi, který sice nevyrobil na trati žádnou minelu, ale přesto nedokázal stlačit svůj čas pod hranici jedné minuty a výrazně tak usnadnil postup Mattu Hallovi z Austrálie.

Sílící západní vítr, který kolísal mezi 15 a 20 uzly, byl znát také při pátém souboji amerických pilotů. Kirby Chambliss letěl jako první a zaletěl na poměry velmi slušných 58,434 sekund. Michael Goulian si však s povětrnostními podmínkami zcela odlišnými od těch kvalifikačních neporadil tak dobře a neúspěšně atakoval s časem přes 59 sekund postupovou pozici.


Foto Red Bull Air Race

Předposlední duel opět jakoby nabil české fanoušky, kteří se snažili popostrčit speciál Petra Kopfsteina ještě o něco kupředu. Druhý český letec v šampionátu sice také výrazně nechyboval, časem 59,550 sekund ovšem dával slušné naděje domácímu Archovi. Rakušan letěl od začátku velmi klidně a vyrovnaně a na mezičasech byl lepší. Výsledných 58,946 sekund bylo přesto až nečekaně vysoké číslo, byť na postup přes Kopfsteina stačilo.

Poslední dvojice nejhoršího a nejlepšího závodníka ze včerejší kvalifikace měla být de facto jasnou záležitostí. Peter Podlunšek jako jediný zaznamenal na bráně č. 12 dvousekundovou penalizaci za nerovný průlet a výslednému času 1:02,047 plně odpovídal Slovincův naštvaný výraz. Španěl Juan Velarde měl před sebou v zásadě velmi lehký úkol. Už náletovou rychlostí pouhý uzel pod 200uzlovou povolenou mezí dával najevo, že si letí pro jasný postup. Jakoby však špatně přečetl směr či sílu větru, v ostrém manévru přitáhl knipl příliš k sobě a výsledkem byla diskvalifikace za překročení maximálního povoleného přetížení 10 G a konec nadějí na bodový zisk. Naopak první postup do dalšího kola v kariéře si tím připisoval Podlunšek.

Z pozice luckyho losera do druhé fáze duelů postoupil nakonec Pete McLeod.

Domácí Arch napravil loňské selhání

Do druhého kola se po vzoru novinky ročníku 2016 soupeři nasazovali nikoliv podle pozic dosažených již v kvalifikaci, ale podle časů z prvního kola.

Ani slabé sněžení a zcela obrácený vítr oproti prvnímu kolu nezpůsobil Mattu Hallovi výraznější problémy. Výsledkem jeho letu byl v tu chvíli nejlepší čas dne 57,752 sekund. Jeho soupeř Pete McLeod byl v tu chvíli pod tlakem, s nastalou situací si však poradil parádně. Ačkoliv na prvním mezičase ještě ztrácel, precizním letem a zejména povedenými ostrými zatáčkami proletěl až k postupu do finále, když v cíli zastavil časomíru na vynikajících 57,442 sekundách.

Druhý souboj Archa a Chamblisse opět pořádně rozehřál domácí fanoušky a jakoby symbolicky se padající sněhové vločky na chvíli proměnily v dešťové kapky. Domácí závodník si však nepříznivé podmínky moc nepřipouštěl a zaletěl skvělých 57,254 sekund. To Chambliss byl na prvním mezičase ještě o něco napřed, pak ovšem začal mírně zpomalovat a v cíli za Rakušanem ztratil necelou půl vteřinu. Arch se tak po místním nepodařeném vystoupení v minulém roce tentokrát udržel na domácí půdě v boji o vítězství.

V třetím duelu druhého kola se utkali první dva muži z posledního závodu, Dolderer a Ivanoff, a bylo tedy zřejmé, že jeden z této dvojice se dnes do finále nedostane. Dolderer zaletěl skvěle a časem 57,457 dostal Francouze pod tlak. Ten se sice zpočátku dokázal bránit, nabíral ovšem drobné ztráty a jeho cílový čas 59,045 posílal do finále německého pilota.

Poslední duel trochu připomínal souboj Davida s Goliášem. V pozici outsidera do něj zcela jistě vstupoval Slovinec Podlunšek, pro něhož by však zisk jakýchkoliv bodů byl úspěchem a k tomu mu stačilo vyhnout se porušení pravidel. Výsledný čas 1:00,888 byl sice jeho nejlepším výkonem ve Spielbergu, proti 58,739 sekundám Nigela Lamba ovšem neměl šanci a Brit s přehledem postoupil do finále.


Foto Red Bull Air Race

První kariérní triumf pro Dolderera

Finálové klání již tradičně patřilo výhradně soubojům nejlepší čtveřice s časomírou. Jako první byl na řadě McLeod. Z prvního kola sice postoupil se štěstím, do finále se však probojoval přesvědčivým výkonem a ten se mu podařilo zopakovat ještě jednou. Čas 57,598 sice nebyl nejrychlejší, rozhodně ale nenechával soupeře klidné. Jako první se na něj pokoušel zareagovat Hannes Arch a k radosti domácích fanoušků se mu to podařilo výborně, neboť časem 57,336 v tu chvíli pojistil své medailové umístění na domácí půdě.

Povzbudivé pokřiky v němčině se sice ozývaly nadále, to už ale patřily Doldererovi, který letěl jako třetí v pořadí. A Němec zahrál neuvěřitelně napínavé představení, když od začátku s drobnou ztrátou dotahoval vedoucího Archa, aby jej nakonec časem 56,996 pokořil a získal pro sebe v tu chvíli první pozici. Z té jej nakonec nesesadil ani poslední letící Nigel Lamb, který jen těsně zaostal za druhým Archem a získal pro sebe i tak skvělé třetí místo.

V celkovém pořadí se tak Dolderer na první příčce s 27 body vzdálil druhému Ivanoffovi s 19 body a třetímu Archovi s 12 body. Čeští piloti zaujímají pozice v druhé polovině průběžného bodování – Martin Šonka je se dvěma body za dnešní deváté místo dvanáctý a Petr Kopfstein je zatím bez jediného bodu úplně na chvostu

Třetí závod Red Bull Air Race 2016 je na programu 4. a 5. června a hostit jej bude znovu po roce japonské přístavní město Čiba.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář