Americký tým představil nástupce Concordu, eviduje první zájemce

04.04.2016

Americký tým představil nástupce Concordu, eviduje první zájemce
Americký tým představil nástupce Concordu, eviduje první zájemce (Zdroj: Aeroweb.cz)

Skupina amerických leteckých expertů se zázemím v americkém Denveru představila projekt nástupce legendárního letounu Concorde pod názvem Boom. Plánuje obnovit cestování nadzvukovou rychlostí, zároveň se však snaží poučit z chyb svého britsko-francouzského předchůdce. Pro svůj projekt tým získal podporu britského miliardáře Richarda Bransona. Zprávu přinesl portál Flyingmag.com

Boom by měl dosahovat až 2,2 násobku rychlosti zvuku a trať mezi Londýnem a New Yorkem překonat za 3,4 hodiny namísto dnešních sedmi hodin. Zakladatel a výkonný ředitel společnosti Blake Scholl předpovídá až 500 tratí, na kterých by letoun našel uplatění. Jako příklad uvádí pětihodinový let ze San Francisca do Tokia či šestihodinový let mezi Sydney a Los Angeles. Při plánované cestovní rychlosti až 1 260 uzlů (2 335 km/h) je 2,6krát rychlejší než dnešní dopravní letouny a rychlost Concordu překoná o přibližně 100 uzlů (185 km/h). Ve srovnání s ním by však měl produkovat menší hluk a spotřebovat méně paliva.


Budoucí podoba nadzvukového letounu, který vzlétne přístí rok / Foto Boom.aero

Vnitřek letadla počítá s jednou řadou sedadel na každé straně uličky a nabídne místa až pro 40 cestujících. Americký tým se pokusí poučit z chyb slavého předchůdce a zpáteční letenku z Londýna do New Yorku nabídne o více než polovinu levněji, za přibližně 5 000 dolarů (118 000 Kč). Tato cena přibližně odpovídá dnešní ceně letenky na shodné trati v business třídě.

Ačkoli se zmíněné vlastnosti letounu mohou zdát nereálné, snaží se pan Scholl vyvrátit pochybnosti. „Nepočítáme s využitím technologií, které by již nyní neexistovaly,“ uvádí a dodává, že „jde pouze o to je správně použít.“ Jeho tým nyní pracuje na konstrukci prototypu letounu, první lety plánuje absolvovat už do konce roku 2017 s následnými testováním nadzvukových letů poblíž letecké základny Edwards v americké Kalifornii.

Kromě zmíněného Richarda Bransona, jehož skupina Virgin Group si objednala 10 těchto letadel a plánuje se podílet na testování letounu, magazín Fortune zmiňuje nejmenovaného evropského leteckého dopravce, který projevil zájem o 15 modelů letounu Boom. Americká společnost tak prozatím eviduje zájem o letouny v hodnotě pěti miliard dolarů (118 miliard Kč), což ji dává značnou šanci projekt dokončit.

Boom ovšem není jediným současným projektem snažícím se obnovit nadzvukové cestování. Jako další můžeme zmínit Aerion AS2, o případné budoucnosti těchto letadel si můžete přečíst v samostatném článku.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář