Aero Vododchody dodá díly pro Airbus A350 a Airbus A400M

17.02.2016

Aero Vododchody dodá díly pro Airbus A350 a Airbus A400M
Aero Vododchody dodá díly pro Airbus A350 a Airbus A400M (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český výrobce letadel a leteckých dílů Aero Vodochody uzavřel s německou společností MT Aerospace smlouvu o dodávce kompozitních dílů na stavbu letounu Airbus A350 XWB a vojenského transportéru A400M. Do budoucna si Aero od kontraktu slibuje ještě větší účast při stavbě dopravního letounu Airbus A350. S první dodávkou společnost počítá v létě letošního roku.


Výrobna kompozitních dílů ve městě Odolena Voda / Foto Aero Vodochody

Celkem dvěma konstrukčními sestavami a kompozitními díly se bude tuzemský výrobce podílet na stavbě turbovrtulového A400M, moderního evropského transportního letounu. K dodávce dílů pro proudový letoun Airbus A350, jehož trup a křídla obsahují až 53 procent kompozitních materiálů, společnosti přispěly mnohaleté zkušenosti s jejich výrobou. Aero navíc před čtyřmi lety otevřelo ve městě Odolena Voda severně od Prahy středisko o rozloze 5 400 m2 zaměřené právě na výrobu kompozitních konstrukcí, odkud vyváží díly například pro Bombardier CSeries nebo Embraer KC-390.

Kromě výrobní účasti na řadě mezinárodních projektů, jakými jsou stíhací letouny JAS-39 Gripen, F/A-18E/F Super Hornet nebo vrtulník Black Hawk, se Aero zabývá rovněž konstrukcí vlastních podzvukových cvičných letounů L-39 Albatros či L-159 Alca. Na podzim společnost představila prototyp modernizované verze L-39 NG.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář