Elon Musk plánuje vývoj elektrického letounu

10.02.2016

Elon Musk plánuje vývoj elektrického letounu
Elon Musk plánuje vývoj elektrického letounu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Elon Musk, zakladatel a ředitel společností Tesla Motors a SpaceX, je podle jeho slov „blízko vývoje elektrického kolmo startujícího letounu“. O plánu změnit budoucnost nejen v automobilovém a kosmickém, ale i leteckém průmyslu se Musk sice již zmínil, definitivně však svůj plán potvrdil až během interview se studenty na Texas A&M University.

Jihoafrický inženýr a podnikatel svůj „další velký nápad“ specifikoval jako čistě elektrický letoun kategorie VTOL (Vertical Take-Off and Landing), poháněný „něčím na způsob dmychadel“, schopný případně dosáhnout i nadzvukové rychlosti. Podobná myšlenka se sice může zdát přehnaná, či dokonce naprosto neproveditelná. Elon Musk však již dokázal (a stále dokazuje), že každý z jeho „nápadů“ je nakonec schopen realizovat.

Jako do ředitele dvou úspěšných společností podnikajících ve vesmírném průmyslu a na trhu elektromobilů jsou tak do něj vkládány velké naděje. „Jsem si jist, že člověk věří tomu oc vidí. Proto bych se chtěl co nejdřívě dostat k fungujícímu prototypu. Až ho lidé spatří, určitě je to přesvědčí..." dodává Musk.


Elon Musk představující loď Dragon V2 společnosti SpaceX / Foto capitalotc.com

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář