Osobní autonomní dopravní kvadrokoptéra? Zatím ještě ne

08.01.2016

Osobní autonomní dopravní kvadrokoptéra? Zatím ještě ne
Osobní autonomní dopravní kvadrokoptéra? Zatím ještě ne (Zdroj: Aeroweb.cz)

Čínská společnost Ehang vyrábějící malé bezpilotní prostředka představili na veletrhu spotřební elektroniky CES osobní dopravní kvadrokoptéru. Malý jednomístný stroj s osmi rotory na čtyřech ramenech má být podle výrobce zcela autonomní. Jeho vlastník tak nemusí disponovat ani pilotním průkazem - prostě jen zadá počítači cíl a povolí vzlet. Přestože se Ehang 184 stal jednou z hlavních hvězd veletrhu v Las Vegas, stroj zatím není tak schopný, jak výrobce prezentuje.


Prezentace Ehang 148 na CES / Foto Ehang

Hlavním problémem zařízení je jeho malá výkonnost. Verze vystavená na veletrhu CES je schopná unést jen necelých 100 kg a to po dobu 23 minut nebo necelých 17 km. Cestovní rychlost se sice má pohybovat kolem 100 km/h, daleko se s ním ale nedostanete. Za to „vše“ si navíc hodlá Ehang účtovat v přepočtu přes 8 milionů korun.

Již při prezentaci prototypu „184“ zástupci firmy oznámili, že chtějí stroj uvést na trh do dvou let. To se však zdá vzhledem k tomu, o jak inovativní metodu jde, vcelku nereálné. Prostředek, který mimochodem nedisponuje žádným řízením, je totiž opravdu jen ve stádiu prototypu. Problém by se navíc mohl naskytnout i při certifikaci vzhledem k tomu, že dosud nevešla v platnost potřebná legislativa. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář