FAA certifikovala klávesnici Avidyne využívající Bluetooth

17.12.2015

FAA certifikovala klávesnici Avidyne využívající Bluetooth
FAA certifikovala klávesnici Avidyne využívající Bluetooth (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký výrobce letecké avioniky Avidyne získal certifikaci (STC) Federálního leteckého úřadu (FAA) na použití klávesnice MK 10 komunikující s jeho integrovanými palubními systémy IFD540/440 prostřednictvím Bluetooth. Jelikož jsou tyto systémy standardně vybaveny službou Wi-Fi i Bluetooth, po aktualizaci softwaru budou moci MK10 začít využívat i jejich stávající uživatelé. Zprávu přinesl portál Avweb.com


Avidyne MK10 a integrovaný palubní systém IFD540 / Foto Avidyne

Zpočátku MK10 umožní vkládání traťových bodů, letových plánů, alfanumerických dat či úpravy mapového pozadí. Další aktualizace softwaru zpřístupní procházení stránek palubního systému či volbu Direct TO. Kromě zmíněné klávesnice bude v budoucnu možné s avionikou Avidyne komunikovat i pomocí tabletu prostřednictvím sítě Wi-Fi, podobnou službu připravuje i Aspen Avionics. Avidyne rovněž před časem zveřejnil software pro vývojáře (SDK), který umožňuje třetím stranám vytvářet aplikace schopné komunikovat s palubní avionikou prostřednictvím Wi-Fi či Bluetooth.

„Pořizovací cena MK10 bude přibližně 7 300 korun (299 dolarů), stávající uživatelé palubního systému IFD440 nebo 540 se mohou po omezený čas zaregistrovat na www.MyAvidyne.com a klávesnici získat zdarma,“ uvádí oficiální zpráva společnosti.

Odpůrci mohou považovat externí klávesnici pro vkládání dat do systému jako nevýhodu. Jedná se však o volitelnou možnost, a zatímco palubní systém lze i nadále ovládat prostřednictvím dotykové obrazovky, zejména v podmínkách turbulence může pilot mechanická tlačítka ocenit.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář