Nová amphibie Burta Rutana SkiGull má za sebou úspěšný vzlet

01.12.2015

Nová amphibie Burta Rutana SkiGull má za sebou úspěšný vzlet
Nová amphibie Burta Rutana SkiGull má za sebou úspěšný vzlet (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nový ambiciózní projekt amerického leteckého průkopníka Burta Rutana, obojživelný letoun SkiGull, zaznamenal v uplynulých dnech výrazný milník, když se první vyrobený exemplář letounu vznesl do vzduchu.

SkiGull, experimentální hornoplošná amphibie s motorem umístěným v kořeni křídla, je v pořadí již 47. projektem Rutana.  Zvláštností letounu je, že umí vzlétat a přistávat na takřka všech představitelných površích. Samotná konstrukce je uzpůsobena hlavně provozu na vodě. Letoun ovšem nedosedá jen na břicho, ale i na dvě speciální ližiny uzpůsobené pro operaci i z rozbouřené hladiny moře. Ty mohou být kormě vody použity i pro přistání SkiGullu na sněhu. Letoun pak disponuje i malými kolečky pro přistání na zpevněné plochy. Tím však flexibilita letounu nekončí. Jedním z hlavních cílů projektu nadále zůstává uzpůsobit stroj k pohonu různými druhy paliv.


SkiGull s vysunutými ližinami během úvodního letu / Foto antennafilms.com

Samotný středeční testovací let dlouhý necelých devadesát minut proběhl podle všeho nadmíru dobře, testovací pilot Glenn Smith si jej nemohl vynachválit. Jako jeden z mála Rutanových projektů by měl být SkiGull po ukončení letových testů upraven pro případnou civilní certifikaci a sériovou výrobu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář