Očima pilotů: Ranské svahování 2015

28.11.2015 1 příspěvek Tento článek je součástí seriálu Očima pilotů

O posledním zářijovém prodlouženém víkendu se na letišti Raná u Loun uskutečnilo každoroční setkání milovníků plachtařských oldtimerů. Připomeňme si letošní atmosféru akce, jak ji zachytily přítomné kamery.

Očima pilotů: Ranské svahování 2015
Očima pilotů: Ranské svahování 2015 (Zdroj: Aeroweb.cz)

S ohledem na krásné podzimní počasí se letos rozhodně nejednalo o akci typu zamykání sezóny. I letos se do provozu dostaly opravdové skvosty – Krajánek, Šohaj, Kmotr, letka Orlíků a viceméně raritní typy Elliots Newbury Eon Olympia, Slingsby Sailplanes Ltd T.31 Tandem Tudor, Breguet Br 905 Fauvette a "Hol´s der Teufel".

Právě letiště Raná je unikátní způsobem plachtění, jelikož v Rané se kromě termiky létá i tzv. vlna. Přihlížejícím na nedalekém stejnojmenném vrcholu i samotným účastníkům akce se naskýtaly úžasné pohledy na skutečné legendy řízené plachtařskými gentlemany v minimální výšce nad jejich hlavami a často i v jejich výšce.

Během celé akce od pátku do svátečního pondělí se dvě vlečné postaraly celkem o 85 aerovleků jak do termiky, tak do "vlny", nicméně většina letů probíhala v režimu "do termiky" a pak přes "vlnu" na okruh... Zpestřením tentokrát nebyla populární "guma", ale čtyři autovleky.

Atmosféru tohoto místa ostatně můžete posoudit sami na videu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Vlna na Rané

29.11.2015 v 18:06 Radim

Za ranským kopcem je vlna opravdu skvělá, diamantové výšky skoro každý týden ;-)....

Odpovědět

Přidat komentář