České centrum VATSIM chystá 28. listopadu v Brně den virtuálního řízení a létání

10.11.2015

České centrum VATSIM chystá 28. listopadu v Brně den virtuálního řízení a létání
České centrum VATSIM chystá 28. listopadu v Brně den virtuálního řízení a létání (Zdroj: Aeroweb.cz)

Odletový terminál brněnského letiště v Tuřanech se v sobotu 28. listopadu promění ve středisko virtuálních řídicích letového provozu. České centrum virtuálního řízení letového provozu VACC-CZ při světové síti virtuálního létání Virtual Air Traffic Simulation Network (VATSIM) zde totiž chystá akci s názvem Runway4you, která představí nejen svět virtuálních řídicích, ale i jejich protějšků ve virtuálních kokpitech. Návštěvníci akce si tak budou moci vyzkoušet i simulátory nejrůznějších typů letadel.

"Každým rokem projeví zájem o práci řidicího letového provozu desítky lidí, úspěšných uchazečů o tuto práci, kteří projdou sítem výcviku až do konce, jsou však jednotky procent. My umožníme zájemcům nahlédnout pod pokličku tohoto povolání a některým třeba alespoň částečně splníme jejich sen," vysvětluje Petra Ondráčková z organizačního týmu Runway4you.

Den virtuálního létání a řízení letového provozu bude obohacen několika přednáškami a ukázkami z virtuálního provozu. Na síti VATSIM se vše řídí přísnými pravidly podobně jako ve skutečnosti - a to nejen na straně řidicích, ale i pilotů, bez nichž by se celý systém pochopitelně neobešel.

"Řada lidí, jakmile se naučí ovládat letadlo, simulátor odloží, protože jim začne připadat trochu jednotvárný a nudný. Kdyby se však tito lidé dozvěděli o možnosti létat dle reálných pravidel, s dalšími piloty online a zejména s řídicími, kteří jim povolují vzlet či stoupání do určité hladiny, pokračovali by třeba rádi dále v prohlubování svých znalostí o létání. Někteří však o možnosti létat online nikdy neslyšeli, případně jim to přišlo na první pohled složité, což bychom v Brně také rádi vyvrátili" vysvětluje paní Ondráčková další z cílů akce Runway4you.

Ačkoliv se může zdát, že Runway4you svým pojetím míří pouze na laickou veřejnost, opak je pravdou. "Akce je připravována tak, aby upoutala pozornost laické veřejnosti, nadšenců do simulovaného letectví, ale i reálných pilotů. Věřím, že připravované ukázky zaujmou každého kluka ve věku od 13 let, tatínka, i dědečka," uzavírá paní Ondráčková.

Více info o akci najdete na stránkách www.runway4you.cz!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář