Prodeje letadel GA klesají již čtvrtý kvartál po sobě

09.11.2015 1 příspěvek

Prodeje letadel GA klesají již čtvrtý kvartál po sobě
Prodeje letadel GA klesají již čtvrtý kvartál po sobě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ačkoli se dnes jen málokdo zmíní o nedávné hospodářské krizi, klesající zájem o menší letadla rozhodně neodpovídá ožívající ekonomice. Některé ukazatele prodejů letadel GA za tři čtvrtletí letošního roku zveřejněné v aktuální zprávě Asociace výrobců letadel všeobecného letectví (GAMA) znějí optimisticky, celkový trend je však zřejmý. Až 10% propad prodejů oproti stejnému časovému období v minulém roce není statistickou chybou.


Prodeje letadel GA za tři čtvrtletí letošního roku

Ačkoli kategorie letounů hovoří o růstu obratu o 1,5 procenta na 15,7 miliard dolarů (téměř 391 miliard korun), nepodporuje ho větším množstvím prodaných strojů. Spíše naopak. Propad ve výši 9,4 % v počtu prodaných turbovrtulových letounů jen lehce zaostává za pístovými letouny, z nichž si oproti loňskému roku našlo kupce o téměř 11 % méně. Mírný pokrok zažil trh s business jety, který prodal o 19 letounů více a připsal si růst 4,3 %. První tři čtvrtiny roku 2013 vykazují o 29 prodaných kusů více, stejné období loňského roku má náskok 107 strojů.

„Prodeje turbovrtulových letounů částečně zasáhlo ukončení pomoci při financování nákupu nových letadel Exportní a importní bankou od 1. července,“ poznamenal prezident a výkonný ředitel GAMA Pete Bunce s odkazem na zastavení financování americkou bankou. „Věříme proto, že prezident brzy dostane k podepsání zákon o obnovení její činnosti. Stejně tak doufáme, že Kongres uspíší úpravu daňové politiky a zajistí tím větší jistotu na našem trhu,“ nechal se slyšet pan Bunce.

V porovnání s prodeji vrtulníků je katogorie letounů premiantem. Ani mírný 1% nárůst v počtu prodaných pístových vrtulníků nepřinesl spásu odvětví, jehož celkové prodeje se propadly o 43 kusů a obrat o 21,5 procent, znamenajících citelných 19,5 miliard korun.

Zprávu si můžete přečíst na stránkách asociace.
 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Kurz dolaru

14.11.2015 v 18:23 Michal

Za ubytky prodeju myslim muze spis nizsi vyvoz americkych vyrobcu kvuli spatnemu kurzu dolaru...

Odpovědět

Přidat komentář