Na anglickém jihovýchodě havaroval F-18 Hornet, pilot nehodu nepřežil

22.10.2015

Na anglickém jihovýchodě havaroval F-18 Hornet, pilot nehodu nepřežil
Na anglickém jihovýchodě havaroval F-18 Hornet, pilot nehodu nepřežil (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký letoun F/A-18C Hornet havaroval včera v 10:30 UTC jen krátce po vzletu z letecké základny RAF Lakenheath v hrabství Suffolk na jihovýchodě Anglie přibližně deset kilometrů severozápadně od dráhy. Ačkoli se pilot dokázal katapultovat, navzdory prvotním informacím nehodu nepřežil. Letoun se vracel ve skupině šesti dalších strojů F-18 ze základny v Bahrainu na leteckou základnu Miramar na západním pobřeží spojených států. Zbývající stroje bezpečně přistály na nedaleké základně RAF Lossiemouth.


Hasičské jednotky na místě havárie F-18 Hornet / Foto Metro.co.uk

Před samotným dopadem na zem měl letoun podle prvotních informací explodovat ještě ve vzduchu. Havaroval na poli poblíž letecké základny, záchranáři přijeli na místo nehody během několika minut. Pilot se nacházel přibližně 2 kilometry od stroje, jeho život se však zachránit nepodařilo. Zástupci Amerických vzdušných sil (USAF) na místo dorazili společně s týmem pyrotechniků. Žádné další nebezpečí však na místě nehody již nevzniklo. 

Očitý svědek nehody pan Turner údajně spatřil „obrovskou ohnivou kouli“ předtím, než letoun dopadl na zem. „Byl jsem na své zahradě, když jsem slyšel přelétat letadlo. Z ničeho nic se ozvala rána jako z děla, hluk byl příšerný, nikdy jsem nic takového neslyšel,“ uvedl pro Cambridge News důchodce bydlící nedaleko místa nehody. Další ze svědků popisoval policistům snahu pilota vyhnout se asi dvaceti domům stojícím poblíž.

Krátce po nehodě na místo dorazili policisté, celou oblast uzavřeli a zahájili vyšetřování. Přesné příčiny nehody zatím nejsou známé. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář