Kdo bude mistrem světa RBAR? Kvalifikaci v Las Vegas vyhrál Muroja

18.10.2015

Kdo bude mistrem světa RBAR? Kvalifikaci v Las Vegas vyhrál Muroja
Kdo bude mistrem světa RBAR? Kvalifikaci v Las Vegas vyhrál Muroja (Zdroj: Aeroweb.cz)

V hluboké noci středoevropského času, avšak za slunného odpoledne v nevadské poušti se v sobotu rozběhla kvalifikační bitva před vyvrcholením sezóny Red Bull Air Race 2015. Nejrychlejší čas a nejlepší výchozí pozici si do nedělního závodu vylétal Jošihide Muroja před oběma kandidáty na titul, Mattem Hallem a Paulem Bonhommem. Martin Šonka zaznamenal osmý čas a v zítřejším úvodním kole jej čeká postupový boj s domácím Kirby Chamblissem.

Nikterak technicky záludná, zato vyloženě rychlostní trať vytyčená nad automobilovým okruhem v Las Vegas svědčila čistotě stylu a sebemenší nepřesnost v pilotáži se okamžitě projevila na průběžném čase závodníka. Japonský lídr znovu potvrdil, že je v kvalifikačním režimu velmi silný a právem mu patří nový traťový rekord 48,618 sekund. Oba soupeři o celkové prvenství uzavírali startovní pole kvalifikace a měli tak skvělý přehled o výkonech svých pronásledovatelů. Těmi byli čtvrtý Nicolas Ivanoff před pátým Matthiasem Doldererem a šestým Hannesem Archem.


Foto Red Bull

Martin Šonka se během svých letů dopouštěl drobných chybiček a pozorní diváci si mohli všimnout i pár přetažení, která odsunula českého reprezentanta na osmé místo. Přemíra snahy ústící ve výraznější chyby naopak stála lepší umístění například Pétera Besenyeie, který při obou kvalifikačních letech zapisoval penalizace na nerovný průlet bránou a jednou jako jediný i za střet s pylonem.

Do kvalifikace nakonec vůbec neodstartoval stále ještě úřadující mistr světa Nigel Lamb, který při jednom z předchozích přistání zavadil vrtulí o zem a zatím ani není 100% jisté, zdali zasáhne do zítřejšího závodu. Pokud se tak stane, čeká jej coby posledního kvalifikanta v úvodním kole duelů právě sobotní vítěz z Japonska.

Karty určující celkové umístění v ročníku 2015 jsou před nedělním závodem rozdány zcela jasně. Aby Australan Hall pozvedl v neděli večer nad hlavu cenu pro vítěze Red Bull Air Race 2015, musí závod ideálně vyhrát a doufat, že jeho britský pronásledovatel pak skončí nejlépe šestý. Kromě souboje o titul zaútočí celkem pět závodníků na celkové třetí místo a českého fanouška může těšit, že Martin Šonka je v boji o nejnižší ze stupňů vítězů na nadějném druhém čekacím místě.

Poslední závod sezóny odstartuje prvním kolem v neděli ve 21 hodin SELČ a nového mistra světa bychom měli znát znát okolo půlnoci.

A nebo do všeho ještě promluví počasí právě tak, jako se tomu stalo v Las Vegas před rokem?


kliknout pro zvětšení

Kopfstein založil na jedničku, uchvátí znovu Challenger Cup?

Trofej známá jako „pohár vyzyvatelů“ má znovu po roce šanci skončit v rukou českého zástupce v nižší výkonnostní soutěži Petra Kopfsteina. Ten v Las Vegas ovládl kvalifikaci časem 1:01,208 těsně před Danielem Ryfou a Mikaelem Brageotem. Systém soutěže je stejný jako loni – vítěz finále se stává vítězem celého ročníku. Výsledky tohoto klání budou známy před začátkem nedělního hlavního závodu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář