Club Concorde nashromáždil rekordní sumu peněz, nyní hledá volný stroj

15.10.2015

Club Concorde nashromáždil rekordní sumu peněz, nyní hledá volný stroj
Club Concorde nashromáždil rekordní sumu peněz, nyní hledá volný stroj (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pokud jde o oživování ikonických letadel, první velkou překážkou jsou finanční náklady. „Club Concorde“ složený z milovníků legendárního stroje, jeho bývalých pilotů či pronajímatelů však podle informací deníku The Telegraph po celém světě nashromáždil těžko uvěřitelných 120 milionů liber, přibližně 4,38 miliardy korun, a věří, že s Concordem vzlétne do konce dekády.


Concorde při přistání na britském letišti Heathrow / Foto cnn.com

Snahy oživit legendární stroj existovaly již v minulosti, většinou však troskotaly na nedostatku finančních prostředků. Club Concorde ovšem nyní plánuje odkoupit stroj od některého ze světových muzeí, v jehož sbírkách se exponát nachází. Konkrétně se v jeho hledáčku ocitnul stroj s výrobním číslem 213 dříve sloužící společnosti Air France pod značkou F-BTSD. V současnosti jej vystavuje francouzské Muzeum letectví a kosmonautky sídlící na letišti Le Bourget. To se však domnívá, že „Concorde je stejnou součástí francouzské historie jako Mona Lisa či palác ve Versailles, není na prodej za žádnou cenu a nikdy létat nebude.“ Na světě se však dá najít celkem dvacítka více či méně zachovalých kusů, je tudíž možné, že jej klub nakonec získá jinde. 

Pokud se mu přeci jenom podaří vypořádat se s extrémními finančními náklady spojenými s restaurováním stroje, vítr z plachet projektu může vzít vytvoření dostatečného technického zázemí. „Concorde byl jedinečným letounem, který vyžadoval na míru šité konstrukční prvky, systémy či postupy údržby, a jelikož vzniklo jen omezené množství těchto strojů, neexistuje mnoho zdrojů, odkud brát náhradní díly,“ vyjádřil své obavy novinář David Kaminski-Morrow, který projekt dlouhodobě sleduje. A právě v technických nárocích spatřují problém například dopravci British Airways či Air France, kteří letoun dříve provozovali, avšak na stávajícím projektu se nechtějí podílet.

Se strojem by Club Concorde rád vzlétnul do roku 2019, neboť 2. března uplyne 50 let od jeho prvního letu. V budoucnu by se stroj mohl účastnit leteckých akcí či sloužit movitým zákazníkům. Pokud projekt nadále nebudou brzdit finanční, technické či administrativní nesnáze, možná nám ikonická bílá labuť brzy opět zakrouží nad hlavami.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář