Hluk kolínského letiště zákony neporušuje, vyhodnotil ÚCL

19.10.2015

Hluk kolínského letiště zákony neporušuje, vyhodnotil ÚCL
Hluk kolínského letiště zákony neporušuje, vyhodnotil ÚCL (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na území České republiky je přibližně sto vnitrostátních letišť sloužících všeobecnému letectví. Mnohé z nich se nacházejí poblíž vesnic či měst a Úřad pro civilní letectví (ÚCL) je proto častým adresátem více či méně opodstatněných stížností na nepřiměřený hluk letadel nad obydlenými místy. Jedním z takových je i okolí kolínského letiště. Za poslední rok a půl obdržel úřad podle vyjádření na svých webových stránkách na jeho plochu více než šedesát stížností. Jelikož však naměřené hlukové hodnoty neporušují platné zákony, na další stížnosti již nebude reagovat.

Případ kolínského letiště se táhne od roku 2004, kdy Josef Novák, pozdější zakládající člen sdružení Kolínsko, začal podávat stížnosti na hluk letadel využívajících travnatou plochu blízkého letiště. To slouží jak dennímu, tak nočnímu provozu, a je mimo jiné základnou pro provozování parašutistických seskoků. V roce 2009 proto vzniklo občanské sdružení Kolínsko, jehož zakladatelé spojili své síly proti „neúnosnému hluku výsadkových a výletních letadel“. Podle jejich závěrů totiž obtěžoval obyvatele obcí v přibližně 10kilometrovém okruhu od letiště. Jako příklad uváděli obec Kbílek, u které měla studie prokázat „naměření hlukové normy ve výši 85 decibelů“.


Letiště Kolín a okolí, obec Ratboř jižně od dráhy

Ochrana lidského zdraví před hlukem je zakotvena v zákoně číslo 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví. Bližší informace bychom nalezli v předpisu 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. Paragraf 12 praví, že omezení hlukové zátěže se „stanoví pro celou denní dobu ekvivalentní hladinou akustického tlaku A (Laeq)“ a taková hodnota nesmí za 16 hodin přesáhnout 60 dB, v nočním 8hodinovém intervalu pak 50 dB. Rovněž u impulsního tedy nárazového tlakového zatížení dochází k průměrování hodnot v průběhu na sebe navazujících nejhlučnějších denních, resp. nočních hodin. Právě na tento fakt, tedy průměrování hodnoty hlukové zátěže, poukazovalo sdružení Kolínsko s tím, že nedostatečně chrání před nárazovým hlukem.

Zmíněných více než 60 stížností na letiště pocházelo z přilehlé obce Ratboř. Úřad proto provedl celkem 14 státních dozorů sledujících kritizovaný provoz a zahájil jedno blíže nespecifikované správní řízení. Vyhodnocením stížností nicméně nedospěl k „nutnosti přijímat opatření vůči provozovateli letiště, nebo provozovatelům letadel na letišti“ a na základě tohoto rozhodnutí nebude na další podobné podněty reagovat. Stane se tak pouze v případě, že obdrží nové skutečnosti svědčící o porušování zákona.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář