AW139 nahrává možná spolupráce LOM Praha s evropským výrobcem

02.10.2015

AW139 nahrává možná spolupráce LOM Praha s evropským výrobcem
AW139 nahrává možná spolupráce LOM Praha s evropským výrobcem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Italsko-britská společnost Finmeccanica-AgustaWestland podepsala zkraje týdne memorandum o spolupráci s českým leteckým střediskem LOM Praha, která by nastala v případě, že by česká armáda v chystaném tendru na nákup vrtulníků vybrala právě společnost AgustaWestland. České servisní středisko by poskytovalo údržbu, výcvik a servis pro vrtulníky AW139, o jejichž nákupu armáda uvažuje.


AW139 ve službách italských vzdušných sil / Foto Finmeccanica-AgustaWestland

„Partnerství obou společností by vzniklo za předpokladu, že by česká armáda vybrala Finmeccanica-AgustaWestland pro nákup víceúčelových vrtulníků,“ prohlásil italský výrobce. 

Armáda ČR zvažuje nákup AW139 jako náhradu sedmnácti ruských Mi-35. Dvoumotorový víceúčelový vrtulník je v současné době ve výzbroji mnoha světových zemí. Jeho militarizovaná verze AW139M dokáže nést zbraňové systémy podle přání zákazníka. Vrtulník může sloužit k dopravě výsadkových jednotek, přepravě materiálu či se podílet na pátracích akcích. 

Dalšími kandidáty jsou korejský Korean Airspace KUH-1 Surion či americký Bell UH-1Y Venom.

Tuzemský státní podnik LOM Praha má mnoho zkušeností z oblasti údržby, výcviku, oprav, poskytování servisních služeb a modernizace letounů a vrtulníků stejně jako leteckého výcviku nejen pro jednotky NATO. V současné době zajišťuje servisní služby mimo jiné Armádě České republiky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář