Letecké úřady EASA, FAA a TCCA rozšíří vzájemnou spolupráci

02.10.2015

Letecké úřady EASA, FAA a TCCA rozšíří vzájemnou spolupráci
Letecké úřady EASA, FAA a TCCA rozšíří vzájemnou spolupráci (Zdroj: Aeroweb.cz)

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) podepsala spolu s Národním úřadem pro letectví (FAA) a kanadským civilním úřadem Transport Canada (TCCA) dohodu zjednodušující proces vzájemného uznávání certifikací vydaných jednotlivými úřady. Týká se produktů schválených v rámci Technických normalizačních příkazů pro výrobky letadlové techniky (TSO) a Dodatečných typových certifikací (STC), které budou nově procházet jen jedním schvalovacím procesem, bez ohledu na to, pod kterým leteckým úřadem. Těžit by z ní měly všechny dotčené úřady a jednotliví výrobci.


Ústředí Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) / Foto easa.europa.eu

Cílem dohody je snížit počet duplicitních schvalovacích procesů, urychlit schvalování palubního bezpečnostního vybavení a ušetřit peníze jak samotným úřadům, tak leteckým výrobcům. 

„Plánované změny prospějí jak americkému, kanadskému tak i evropskému leteckému průmyslu, neboť omezí potřebu specifických úprav produktu, odstraní vícenásobné schvalování a další duplicitní úkony vykonávané jednotlivými úřady,“ uvedl FAA v oficiálním vyjádření.

Současná dohoda je pokračováním vzájemné spolupráce tří zmíněných leteckých úřadů, která započala v červnu roku 2006. Bilaterální spolupráce mezi evropskou agenturou a americkým úřadem trvá přes deset let, se svým severním sousedem FAA spolupracuje již více než patnáct let.

Spolupráce evropského a amerického úřadu zahrnuje dohody v oblasti letecké bezpečnosti a implementace technických postupů pro zachování letové způsobilosti a nároků na vliv na životní prostředí, jako je hluk, spotřeba paliva či vypouštěné emise.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář