U Dolních Dunajovic vzniká kvůli vypouštění zemního plynu nebezpečný prostor

24.08.2015

U Dolních Dunajovic vzniká kvůli vypouštění zemního plynu nebezpečný prostor
U Dolních Dunajovic vzniká kvůli vypouštění zemního plynu nebezpečný prostor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nedávno jsme vás informovali o změnách na poli vzdušných prostorů nad územím ČR platných od půlky letošního října. Úřad pro civilní letectví (ÚCL) nyní vydal Opatření obecné povahy a tyto změny rozšířil o nový, již osmý nebezpečný prostor pod označením LKD8 Dolní Dunajovice 3. Vznikne rovněž k 15. řijnu a bude se rozprostírat nad Havarijním odtlakováním technologického zařízení PZP Dolní Dunajovice. Dokument o stavbě zařízení hovoří o celkem čtyřech odtlakovacích komínech na čtyřech různých lokalitách. LKD8 je nad prvním z nich. 

Středem nově vznikajícího prostoru se stane právě vypouštěcí komín se souřadnicemi 48°51'34,19"N a 16°36'10,91"E. Bude mít tvar válce se standardními rozměry pro „déčko“; tedy poloměr 0,8 NM a vertikální rozsah do 1 000 stop AGL. Jeho přelet bude možný, AIP vám nicméně doporučí se mu vyhnout. 


Nebezpečný prostor LKD8 Dolní Dunajovice nad odtlakovým komínek / Foto ÚCL

Důvodem pro vytvoření nebezpečného prostoru je náhodné uvolňování zemního plynu ze zásobníků, přičemž frekvence vypouštění by měla být menší než jednou za rok. Pokud se však ve vzduchu nazhromáždí 5 – 15 % plynu, může být výsledná směs výbušná. Z dnes existujících sedmi nebezpečných prostorů jich šest slouží stejnému účelu.

Úřad, jak sám přiznává, v současné době nemá k dispozici odbornou studii, jinou, než kterou nabízí popis stavby, jež by vyhodnocovala nebezpečí dunajovického odpouštění letovému provozu. Z toho důvodu se uchyluje k vytvoření nebezpečného prostor. V návaznosti na to se objevila námitka, že i plynový hořák vypouští do atmosféry plyn, nicméně není hodnocen jako riziko pro letový provoz. Na tu úřad reaguje slovy, že „v případě uvolnění zemního plynu do ovzduší, jehož časová predikce je z důvodu plné automatizace zařízení absolutně nepředvídatelná (ad hoc), se jedná o uvolnění až 122 m3 vodního objemu plynu.“

Jak už tedy bylo řečeno, obsah 5 – 15 % zemního plynu ve vzduchu může být výbušný a vzhledem k povaze provozu tato situace může nastat kdykoli. Doporučení v prostoru nelétat je proto lepší uposlechnout.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář