RBAR: Šonka třetí v kvalifikaci v Ascotu, favoritem je domácí Bonhomme

15.08.2015

RBAR: Šonka třetí v kvalifikaci v Ascotu, favoritem je domácí Bonhomme
RBAR: Šonka třetí v kvalifikaci v Ascotu, favoritem je domácí Bonhomme (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zatímco včerejší plánované tréninky zhatil déšť, dnešní kvalifikace na pátý závod sezóny Red Bull Air Race 2015 již dostala od počasí zelenou. S tratí na dostihovém závodišti v anglickém Ascotu, kterou zdobí stejně jako loni vzlet před diváky bezprostředně před nalétnutím první závodní brány, si nejlépe poradil domácí Paul Bonhomme. Český reprezentant Martin Šonka skončil na třetím místě a v zítřejším úvodním kole hlavního závodu se utká o postup s Juanem Velardem ze Španělska.

Typické ostrovní počasí pustilo závodníky mezi pylony poprvé až během sobotního dopoledne a na některých jakoby bylo znát, že se s náročnou technickou tratí nestačili dostatečně seznámit. Asi nejzřetelněji to ukázal Francouz Nicolas Ivanoff, který při obou svých pokusech několikrát váhavě zakličkoval, aby našel ideální stopu nejen mezi branami, ale také bohatým keřovým a stromovým porostem.


Foto Red Bull Air Race

Svou „novou“ tvář ukázal v Ascotu znovu Péter Besenyei. Maďarský pilot, který obohatil o nové konce křídel svůj speciál Edge 540, představený v předchozím budapešťském závodě, sice zaváhal v prvním letu, kde připisoval dokonce tři sekundy navíc, ale druhým letem se vyhoupl na čtvrté místo a zaznamenal dosud nejlepší kvalifikační výsledek od obnovení soutěže v loňském roce.

Naopak velmi trpce působilo vystoupení vítěze dvou posledních závodů Hannese Archa. Ten při prvním kvalifikačním pokusu přerušil krátce po šikaně svůj let bezpečnostním climb-outem a později přiznal, že byl od začátku trochu za letadlem a nechtěl zbytečně riskovat. Vše se chystal napravit při druhém letu, kvůli závadě a neúspěšnému nastartování motoru se však již mezi pylony nepodíval. Konečný výsledek bez platného času ho tak zařadil na poslední místo a přisoudil mu do úvodních duelů zítřejšího závodu nejtěžšího možného rivala.

Tím se k velké radosti většiny z 18 000 návštěvníků stal domácí kapitán Boeingu 747 British Airways, který si však své umístění musel poctivě vybojovat. Po prvním kvalifikačním letu sice vedl, avšak Australan Matt Hall v druhé sérii opět potvrdil svou letošní stabilní dobrou formu a britského letce předčil. Bonhomme při svém druhém letu za Hallovými mezičasy zpočátku mírně zaostával, potřebné desetinky ale pomalu ukrajoval, a na konci se tak mohl radovat z další „pole position“ ve své sbírce.

Úvodní duely hlavního závodu jsou na programu zítra od 15 hodin středoevropského času.

Výsledky kvalifikace ze závodu Red Bull Air Race 2015 v Ascotu


kliknout pro zvětšení

Kopfstein vítězem závodu Challenger Cupu

Kromě postupu Martina Šonky do finále ze třetího místa udělal radost český fanouškům také Petr Kopfstein, který létá v nižší výkonostní kategorii Challenger Cup. Závod v Ascotu vyhrál časem 1:20,776 před Chilanem Crisem Boltonem a Danielem Ryfou ze Švédska. V celkovém pořadí se tak Kopfstein seřadil právě s Ryfou na čele průběžné tabulky a zajistil si tím opětovnou účast ve finále celého poháru, které proběhne společně s posledním závodem sezóny Red Bull Air Race v Las Vegas.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář