Boeing předpovídá strmý růst počtu pilotů, jako už tolikrát

29.07.2015

Boeing předpovídá strmý růst počtu pilotů, jako už tolikrát
Boeing předpovídá strmý růst počtu pilotů, jako už tolikrát (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký výrobce letadel Boeing odhaduje, že v následujících dvaceti letech bude trvale růst poptávka nejen po pilotech a technicích, ale i po dalších profesích spjatých s letectvím. Očekává, že bude potřeba přes pět set padesát tisíc pilotů. Svůj výhled představil na leteckém festivalu EAA Oshkosh AirVenture.


Rozložení poptávky po pilotech podle Boeingu / Foto Boeing

V nedávno zveřejněné zprávě Pilot and Technician Outlook Boeing dále odhaduje, že rostoucí ekonomické možnosti leteckých společností povedou k nárůstu počtu letadel v civilní dopravě o třicet osm tisíc do roku 2034. Kromě pilotů by tak mohlo získat práci více než šest set tisíc leteckých techniků. Zpráva také předpokládá, že se aerolinie budou v budoucnu při shánění pilotů obracet častěji na domácí trhy a vytvářet si silné zázemí pilotů a studentů ve vlastních výcvikových organizacích.

To ovšem, zdá se při dalším čtení, neplatí pro oblast východní Asie. Čtyřicet procent předpovídané poptávky by mělo přicházet právě odtud, ta však jistě bude hojně pokrývána piloty ze západních zemí. Letecké společnosti Evropy a Severní Ameriky by podle výhledu mohly zaměstnat dohromady okolo sto devadesáti tisíc pilotů, naproti tomu africké přibližně osmnáct tisíc.

Ve srovnání s loňským výhledem Boeing zvýšil předpokládaný počet pilotů a techniků, kteří budou v příštích dvaceti letech potřeba, shodně o dvacet tisíc. Jakkoli jsou však vyhlídky největšího amerického výrobce letadel optimistické, je nutné si pamatovat, že letecký průmysl je navázán na ekonomickou situaci, která je velmi proměnná.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář