Náměšť nad Oslavou hostí cvičení návodčích, na pořadu dne je ostrá střelba

14.07.2015

Náměšť nad Oslavou hostí cvičení návodčích, na pořadu dne je ostrá střelba
Náměšť nad Oslavou hostí cvičení návodčích, na pořadu dne je ostrá střelba (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dvaadvacátá vrtulníková základna v Náměšti nad Oslavou hostí od posledního červnového dne do sedmnáctého července výcvik českých předsunutých leteckých návodčích. Akce se účastní mimo jiné čtyři americké bojové letouny A-10 Thunderbolt, nákladní C-130 Hercules a osmdesát členů 354. stíhací letky umístěné v německém Spangdahlemu. Ode dneška do čtvrtka bude na pořadu dne rovněž ostrá střelba.

Letová činnost v rámci cvičení s názvem POP UP A-10 CAS II probíhá od sedmého do sedmnáctého července. Náměšťská základna již dlouhodobě spolupracuje se vzdušnými silami USA dislokovanými po Evropě, což vysvětluje americkou účast na cvičení. Jeho obsah je zaměřen na výcvik personálu navádějícího taktické letectvo a vrtulníky podle současných platných postupů. 


Americký letoun A-10 účastnící se cvičení / Foto Ceskenoviny.cz

Ve dnech čtrnáctého až šestnáctého července se do výcviku zapojí rovněž 21. základna taktického letectva a 7. mechanizovaná brigáda, přičemž vojenský újezd Libavá bude dějištěm cvičení za použití ostré munice. „Významnou stránkou cvičení není jen samotný výcvik předsunutých leteckých návodčí, ale také rozvíjení možností a schopnosti základny zabezpečit zahraniční jednotku, jak se říká od A až po Z,“ vysvětluje zástupce velitele 22. základny vrtulníkového letectva plukovník gšt. Ing. Miroslav Svoboda význam cvičení.

Okolí 22. základny, která akci hostí, se tak může dočasně potýkat se zvýšenou hlukovou zátěží, upozorňuje pan Svoboda. 

Podobná akce se u nás odehrála v průběhu dubna letošního roku. Rovněž za účasti amerických sil proběhl výcvik návodčích v okolí 22. základny taktického letectva a města Třebíč.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář