Škodí létání zdraví? Vědci z Harvardu dělají výzkum mezi piloty

25.06.2015

Škodí létání zdraví? Vědci z Harvardu dělají výzkum mezi piloty
Škodí létání zdraví? Vědci z Harvardu dělají výzkum mezi piloty (Zdroj: Aeroweb.cz)

Výzkumníci z T. H. Chanovy školy veřejného zdraví, jakési lékařské fakulty Harvardovy univerzity, zahájili výzkum mezi dopravními piloty, který má za cíl zhodnotit vliv tohoto povolání na zdravotní stav. Sběr dat probíhá formou on-line dotazníku a podle údajů školy se jej k dnešnímu dni zúčastnili profesionální letci z již 23 zemí. Zapojit se pochopitelně mohou i dopravní piloti z České republiky, včetně těch bývalých.

Existuje jen několik málo studíí věnujících se zeširoka vlivu práce dopravního pilota na zdravotní stav, stojí na stránce PilotHealthStudy.org v textu věnujícímu se pozadí prováděného výzkumu. "Náš výzkumný tým shromáždil v roce 2007 data od náhodného vzorku amerických palubních průvodčí. Plánujeme tento výzkum rozšířit i o dopravní piloty. Ačkoliv jsou piloti i stevardi vystaveni mnoha společným vlivům, povaha prostředí kokpitu a jejich pracovních úkolů je unikátní," píší výzkumníci.

Dotazník, který, jak bylo řečeno, cílí na současné i již vysloužilé dopravní piloty, zabere podle stránek asi 15-20 minut a jeho součástí jsou otázky na zdravotní stav, pracovní prostředí a osobní rysy respondenta. Výzkum je pochopitelně zcela anonymní a je možné přeskočit otázky, na něž odpovědět z jakéhokoliv důvodu nechcete.

"Výsledky výzkumu mezi průvodčími ukázaly, že ve srovnání s běžnou americkou populací vykazovali stevardi a stevardky ve značně vyšší míře kardiopulmonální onemocnění, navzdory nižšímu výskytu rizikových faktorů, jako je kouření, vysoký tlak, astma nebo obezita. Palubní průvodčí navíc vykazovali zvýšený výskyt rakoviny reprodukčních orgánů (u žen), poruchy spánku či deprese."

Zdali se podobné indikace projevují i mezi profesionálními piloty, můžete pomoct odhalit vyplněním dotazníku na www.pilotheatlhstudy.org

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář