Pád A400M způsobila chyba v softwaru, domnívá se Airbus

02.06.2015 1 příspěvek

Pád A400M způsobila chyba v softwaru, domnívá se Airbus
Pád A400M způsobila chyba v softwaru, domnívá se Airbus (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nehodu Airbusu A400M poblíž španělské Sevilly z 9. května způsobil chybně nastavený systém elektronické kontroly pohonných jednotek (ECU),“ uvádí představitelé společnosti. Dvanáct letounů ve službách vzdušných sil Německa, Malajsie, Turecka a Spojeného Království zůstane uzemněných až do uzavření vyšetřování. Zprávu přinesl portál Avweb.com


Prototyp Airbusu A400M na letecké show Farnborough, rok 2010 / Foto Airbus

Podle deníku Der Spiegel uvedl jeden z přeživších členů posádky, že před pádem letoun trpěl opakovanými poruchami motorů. Po nehodě neměl Airbus přístup k datům z černé skříňky, ta se mu nyní podařilo získat a podle představitelů společnosti poukazují na chybné nastavení softwaru, které vzniklo patrně již v průběhu výroby letadla. Všem armádním uživatelům tak poslal varování a doporučená opatření, jak podobným nehodám předejít. Podle oficiálního vyjádření společnosti jsou zbylé stroje 100% imunní vůči podobné závadě.

Pokud se teorie o chybném nastavení ECU potvrdí, nebude muset evropský výrobce letadel přestavovat turbovrtulové motory TP400-D6. Tyto pohonné jednotky, které jsou nejvýkonnějšími, jaké kdy sloužily alianci NATO, přinášely již v minulosti řadu komplikací. Způsobily prodražení vývoje letounu a tříleté opoždění dodávky prvních kusů A400M, jež se mají stát evropskou alternativou legendárních C-130 Hercules.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Mizerná kontrola?

03.06.2015 v 7:15 Radek V.

Takže mizerná kontrola stavu letounu před prvním letem? Nejenom Rusko má tedy problémy s kontrolou kvality...

Odpovědět

Přidat komentář