Briefing: Aviatická pouť 2015

02.06.2015

Hlavní taháky víkendového programu a veškeré užitečné informace pro návštěvníky pardubické show včetně pokynů pro přílet vlastním letadlem. Opět souhrnně v našem dnešním článku.

Briefing: Aviatická pouť 2015
Briefing: Aviatická pouť 2015 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Čtvrtstoletí legendy

Přesně tak zní podtitul letošní pardubické letecké show, do které zbývají necelé čtyři dny. Ale nebude to jen 25. výročí Aviatické pouti, která se za ono čtvrtstoletí stala jedním z nejprestižnějších leteckých dnů v Česku. Je to také 70 let od konce druhé světové války, tedy i 75 let od bitvy o Británii a v neposlední řadě kulatých 100 let od narození významného letce Rudolfa Borovce, který se před třičtvrtěstoletím právě této bitvy účastnil a jehož památku pardubický program taktéž připomene.

Aviatická pouť 2015 tak bude vlastně jednou velikou oslavou na nebi i na zemi. Kdo bude patřit mezi hlavní gratulanty?

Repete pro Lightninga a Baťova Electra

Loni na poslední chvíli účast zrušil, letos by ovšem neměl chybět. Vážná technická závada překazila velmi očekávaný přílet letounu P-38L Lightning jen těsně před Aviatickou poutí 2014. Salcburský "svatostánek", tedy místní hangár Red Bull, ovšem přijal pozvání i letos a navzdory nabitému programu by tento dvoutrupý stíhač neměl v Pardubicích o víkendu chybět.

Z "býčí letky" by ho měl doprovázet dvoumotorový bombardér B-25J Mitchell, který loni taktéž nakonec absentoval, a stíhací F-4U-4 Corsair, jenž by se měl předvést i ve společném přemetu s Lightningem.


Foto Matěj Lelek

Lightning ale nebude jediným výrobkem společnosti Lockheed, který se ukáže o víkendu v Pardubicích. Velkým tahákem bude také oficiální české představení letounu L-10A Electra, který patřil Janu Antonínu Baťovi a minulý čtvrtek se po více 75 letech vrátil do "domovské" země. Diváci budou mít navíc unikátní možnost srovnat vzhled Electry s jiným skvostným letounem, Beechcraftem 18 (či chcete-li Beechcraftem C-45H) v barvách amerického letectva, který se v Pardubicích představí rovněž.

Chodkyně po křídle poprvé na Aviatické pouti

K pardubické Aviatické pouti patří každoročně i letové a statické ukázky Vzdušných sil Armády České republiky a obdobně tomu bude i letos. V letové ukázce se divákům předvede jak podzvukový bitevník L-159A Alca, tak bojové vrtulníky Mi-35 a Mi-171Š. S druhým jmenovaným typem předvedou vojáci loni nesmírně divácky atraktivní ukázku záchrany „sestřeleného“ pilota z území ovládaného nepřátelskými jednotkami.

Velkou premiéru ovšem v Pardubicích zažije wingwalking - tedy chození po křídle - a to v podání kaskadérky Peggy Walentinové, která se v Česku představila již loni na leteckém dnu v Chebu. „Sympatická Peggy tuto ukázku předvádí již sedmnáct let a za tu dobu má na svém kontě na osm set vystoupení. Je také zajímavé, že pilotem dvouplošníku Boeing Stearman PT-17, na kterém Peggy předvádí své kousky, je její manžel Friedrich Walentin,“ uvádí k chystanému představení jeden z organizátorů akce Jan Rudzinskyj.


Foto Aviatická pouť

A když je řeč o premiérách, nelze nezmínit ani chystané vystoupení akrobatické skupiny Flying Bulls, která se ukáže v Pardubicích v novém složení a s novými letouny XA-42.

Aviatická pouť nejsou jen letadla a po oba dny si mohou návštěvníci prohlédnout hojně zastoupenou historickou i současnou vojenskou techniku, automobilové veterány a na letišti si dávají dostaveníčko také hasiči s rozmanitou technikou. Součástí je i kulturní program či velký dětský den.

Velitelé mají opět vstup zdarma

Pokyny pro piloty, kteří se na akci chystají vlastním letadlem, nedoznaly proti předchozím rokům žádných změn. Dobrou zprávou pro opozdilce může být, že v příletových a odletových slotech je aktuálně (2. června, 0:00) stále ještě pár volných míst pro registraci. Tradičně platí, že pilotům nezapsaným v seznamu letadel návštěvníků nebude přílet do Pardubic umožněn.

Přilétávající letadla se ohlásí na stanoviště Pardubice TWR (120,150 MHz) před publikovanými vstupními body do CTR a uvedou pouze svoji volací značku a polohu. Dále budou instruována stanovištěm řízení letového provozu. Letadla na okruhu a vstupující do okruhu musejí mít zapnuto externí osvětlení pro dosažení maximální viditelnosti (přistávací světlomety, zábleskové majáky apod.). Po přistání urychleně uvolní RWY pojezdovou „C“.

V areálu letiště bude zřízena stojánka pro letadla návštěvníků, kam je bude zavádět follow me od pojezdové „C“. Velitelé letadel obdrží visačku pro volný přístup ke svému letadlu a neplatí vstupné. Cestující zaplatí normální vstupné pořadatelské službě přímo na stojánce.

AIP Pardubice (LKPD)
Textová část 1
Textová část 2
Letištní mapa
Mapa pro stání, pojíždění
Mapa příletů a odletů za VFR

Pilotům letadel uvedených v seznamu letadel návštěvníků bude umožněn přílet a odlet bez letového plánu, vyjma případů letu ze zahraničí, za dodržení všech ustanovení uvedených v AIPu. Letadlům neuvedeným v seznamu letadel návštěvníků nebude umožněno využít ke vzletům a přistáním letiště Pardubice vyjma případů nouze. Letadla návštěvníků nejsou ve dnech 6. a 7. června 2015 zatížena přistávacími a parkovacími poplatky.

Přílety a odlety jsou zakázány v době trvání hlavního programu, tj. 6. a 7. června 2015 od 11 do 17:30 hodin SELČ.

Odlétávající letadla budou spouštět na pokyn řídicího stojánky ne dříve než pět minut před začátkem svého odletového okna, přičemž musejí monitorovat frekvenci Pardubice TWR a udržovat radiový klid. Pojíždění bude zahájeno na vizuální pokyn řídícího stojánky a za follow me na vyčkávací stanoviště „C“ dráhy 27/09. První letadlo v řadě na vyčkávacím místě ohlásí na frekvenci svůj volací znak a výstupní bod z CTR. Na základě tohoto hlášení obdrží QNH, vítr, dráhu pro vzlet a povolení ke vstupu na dráhu / vzletu.

Auto raději nechte doma

Pokud se vám nepodařilo zarezervovat včas časový slot potřebný k příletu vlastním letadlem, anebo prostě nelétáte, bude stejně jako v minulých letech nejlepším způsobem dopravy vlak. Z Prahy i Brna jezdí rychlíky Českých drah nejméně každou hodinu. Po příjezdu do Pardubic (hlavní nádraží) můžete pokračovat posilovými kyvadlovými spoji nebo oblíbeným historickým motoráčkem (odjezdy v 10:14, 11:12, 13:03) do zastávky Pardubice závodiště, a to i zdarma, pokud máte platnou vstupenku na Aviatickou pouť (lze zakoupit v předprodeji nebo v průběhu akce od prodejců ve stanici Pardubice závodiště). Cesta opačným směrem bude probíhat obdobně. S Českými dráhami navíc můžete čerpat i další nabízené slevy.

Také autobusem se do Pardubic dostanete ze všech koutů země. Z pražské Florence nebo Černého Mostu jezdí spoje do Pardubic každou hodinu. Po příjezdu na pardubické autobusové nádraží se pěšky přesuňte na zastávku městské hromadné dopravy Hlavní Nádraží a zde nastupte do autobusu č. 8 nebo č. 88 ve směru Svítkov, nebo do zvláštního spoje kyvadlové dopravy na letiště.

Vstupné na Aviatickou pouť 2015

Dospělí: 260 Kč v předprodeji
(280 Kč na místě)
Děti (6-15 let): 50 Kč
Zlatá vstupenka: 1 100 Kč (pouze předprodej)

Zdarma mají vstup lidé s příjmením Kašpar, děti do 6 let a držitelé průkazu ZTP

Pokud absolutně nezbytně nemusíte, nejezděte do Pardubic během Aviatické pouti autem. Jestliže nemáte jinou možnost, důrazně doporučujeme, abyste přijeli s dostatečným předstihem, včas zaparkovali a vyhnuli se zácpám na silnicích. Policie, organizátoři a informační značení budou zajišťovat navádění aut k vyhrazeným parkovacím prostorům. Odtud je to na letiště 10-15 minut normální chůzí. Pokud se vám podaří zaparkovat na části silnice č. 37 podél závodiště, dočasně uzavřené pro parkování návštěvníků Aviatické pouti, můžete si přímo zde od prodejců zakoupit vstupenku. S platnou vstupenkou se totiž můžete svézt opět letištním expresem z přilehlé vlakové stanice Pardubice závodiště až na letiště.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář