RBAR: Arch zvítězil v Chorvatsku těsně před Šonkou a Hallem

31.05.2015 1 příspěvek

RBAR: Arch zvítězil v Chorvatsku těsně před Šonkou a Hallem
RBAR: Arch zvítězil v Chorvatsku těsně před Šonkou a Hallem (Zdroj: Aeroweb.cz)

První evropská zastávka letošního ročníku Red Bull Air Race přinesla první body – a hned vynikající druhé místo – českému pilotovi Martinu Šonkovi. Se zcela jiným směrem větru než ve včerejší kvalifikaci, který navázal na trend ze tří tréninků, se nejlépe potkal stejně jako loni Hannes Arch z Rakouska. Za Archem a Šonkou skončil Australan Matt Hall.

"Jsem opravdu šťastný za celý tým. V prvních dvou závodech sezony se nám nedařilo a tady v Rovinji jsme opravdu tvrdě pracovali, abychom získali první body. Byl to velmi náročný závod, zvláště vítr dával všem pilotům pořádně zabrat. My jsme se s tím vyrovnali dobře, vyvarovali jsme se zbytečných chyb a měli jsme konečně i trochu štěstí," zhodnotil Šonka své chorvatské působení.


Foto Red Bull Air Race

Brzký konec pro Muroju a Ivanoffa

Souboj Šonky a Juana Velardeho otevřel úvodní kolo duelů a po Španělově ne zcela „učesaném“ letu bylo jasné, že bývalého českého armádního pilota posune dál let bez výraznějších chyb a především penalizací. Přesně to se také podařilo a Šonka se tak mohl brzy radovat z prvních bodů v sezóně. Jejich přesnou výši však v tu chvíli ještě neznal. Jako druzí proti sobě letěli Francouz Francoise Le Vot a Matthias Dolderer z Německa, ovšem střet směrovky Le Votova speciálu s pylonem v úvodní šikaně výrazně usnadnil postup jeho soupeři. Ani Dolderer se sice nevyvaroval penalizace za přílišný náklon v jedné z bran, přesto letěl dost rychle na postup mezi osm nejlepších. Třetí souboj Maďara Pétera Besenyeie a Hannese Archa byl jasnou záležitostí pro rakouského pilota. Fanoušky maďarského grófa ovšem může těšit, že příští domácí závod v Budapešti už Besenyei absolvuje s novým speciálem Edge 540.

Excelentní výkon úřadujícího mistra světa Lamba v dalším duelu byl vhozenou rukavicí pro Matta Halla, který za svým soupeřem nakonec zaostal o jednu desetinu a musel doufat, že se před něj nedostane žádný z dalších poražených. Americký souboj Michaela Gouliana a Kirbyho Chamblisse vyzněl lépe pro prvního letícího, a to zásluhou dvou dvousekundových penalizací pro Chamblisse za překročení maximální povolené výšky 25 metrů při průletu dvou závodních bran. To Pete McLeod z Kanady v následném souboji vytvořil svým skvělým letem enormní tlak na druhého z kvalifikace, Japonce Jošiho Muroju. Muroja letěl také výborně a držel zelené, tedy lepší mezičasy až do brány č. 7, ve které však koncem křídla zavadil o pylon a stejně s ním zvadly i Japoncovi šance na postup do dalšího kola. Poslední duel svedl Francouze Nicolase Ivanoffa, kterému se extrémně nevyvedla včerejší kvalifikace a příliš nezazářil ani dnes, a britského průběžného lídra pořadí Paula Bonhommea, který postoupil nejrychlejším časem pohodlně dál. Z jediné pozice luckyho losera nakonec postupoval Matt Hall.

Nečekaná stopka pro Bonhommea

Začátek duelů osmi nejlepších obstarali Martin Šonka a Matti Dolderer. Šonka se vyvaroval penalizací a velkých chyb, čas 54,214 byl navíc jeho zatím nejlepším zápisem z víkendových letů. Dolderer sice vypadal silně a po třetí části svého letu měl ještě náskok, ovšem dvousekundová penalizace jej nakonec připravila o naději a naopak poslala českého pilota podruhé v kariéře do finálové čtyřky. Druhý duel byl extrémně těsným soubojem Archa a mistra světa z roku 2014 Lamba. O Rakušanově postupu rozhodovalo pouhých 174 desetitisícin, přičemž oba piloti pokořili hranici 54 sekund.

Třetí souboj svedl Američana Gouliana a Petea McLeoda, který platil za favorita, obzvlášť po drobném Goulianově zaváhání. Ovšem dvousekundová penalizace za nečistý průlet brány č. 4 nakonec určila, že mladý Kanaďan skončil mezi osmi nejlepšími a reprezentant USA postoupil mezi nejlepší čtyřku poprvé od závodu v Budapešti v roce 2009, který vyhrál. V posledním souboji zaletěl Matt Hall perfektním výkonem čas jen těsně nad 53 sekund, což pro Bonhommea znamenalo jediné, zaletět nejlepší čas dne. Ačkoliv to dlouho vypadalo, že Brit nelehkou roli ustojí, příliš utažená pull-up zatáčka znamenala překročení maximálního povoleného přetížení 10 G a nečekaný konec vítěze dvou předchozích podniků ročníku 2015 již před branami finále.

Paul Bonhomme flies in Rovinj
Foto Red Bull Air Race

Arch opět chorvatským králem

Martin Šonka na základě pořadí z kvalifikace otevíral i finálovou čtyřku a znovu dokázal, že je na nedělní odpoledne skvěle připraven. Znovu zlepšil svůj výkon a časem 54,083 sekund stanovil hranici medailového úspěchu. Po něm letící Arch byl od začátku velmi blízký mezičasům českého reprezentanta a finálovou bránu protnul o velmi těsných 7 setin dříve, čímž odsunul Šonku na druhou příčku. Na tomto pořadí nic nezměnil ani poté letící Goulian, který podobně jako Bonhomme neudržel v ostré zatáčce letoun pod hranici povolených géček a výsledkem DNF se téměř jistě připravil o medaili z chorvatského závodu. O všem mohl rozhodnout Matt Hall, který od začátku trati zaostával za časy Archa a kvůli drobným korekcím v průběhu letu nakonec nestačil ani na Šonku, který tak poprvé v kariéře vystoupal na druhé místo na stupních vítězů Red Bull Air Race.

V celkovém pořadí se udržel na prvním místě Bonhomme, kterého však bodově dorovnal Hall a drží se za ním pouze díky dvěma Britovým výhrám v jednotlivých závodech letošního ročníku. Hannes Arch je se sedmnácti body třetí. Šonka díky 9 získaným bodům poskočil z předposlední příčky na šesté místo.

Druhou evropskou zastávkou mistrovství světa Red Bull Air Race 2015 bude za měsíc již zmíněný podnik v Budapešti, kam se celý seriál vrátí poprvé od roku 2009. Kvalifikace je na programu 4. července, samotný závod pak o den později.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Gratulacia

07.06.2015 v 16:44 Marek

Gratulujem Martinovi a jeho timu ku skvelemu vykonu. Len tak dalej a tesim sa na Budapest.

Odpovědět

Přidat komentář