RBAR: Bonhomme vítězem kvalifikace v Rovinji, Šonku čeká Velarde

30.05.2015

RBAR: Bonhomme vítězem kvalifikace v Rovinji, Šonku čeká Velarde
RBAR: Bonhomme vítězem kvalifikace v Rovinji, Šonku čeká Velarde (Zdroj: Aeroweb.cz)

Podruhé v historii soutěže hostí závod Red Bull Air Race chorvatský přístav v Rovinji. A stejně jako loni už dnešní kvalifikace ukázala, že vítr je zde klíčovým faktorem. Jeho zcela opačný směr než ve včerejších trénincích jakoby zaskočil několik favoritů a podepsal se i na celkovém počtu penalizací za nečistý průlet trati. Nejlepší výchozí pozici do nedělního závodu si vylétal lídr průběžného pořadí Brit Paul Bonhomme.


kliknout pro zvětšení

Poměrně dlouhou dobu byl čas Martina Šonky, který na základě celkového pořadí šampionátu startoval do kvalifikace jako druhý, tím určujícím pro pořadí ostatních soupeřů. Svým čistým letem jej pokořil až sedmý startující Japonec Joši Muroja, který dal druhým kvalifikačním letem vzpomenout na třetí trénink, v němž dominoval. Muroja byl velmi blízko prvního kvalifikačního vítězství, překonal jej až poslední letící Brit.

Český pilot byl nakonec odsunut na pátou pozici, která mu do úvodu zítřejšího závodu přiřadila Španěla Juana Velardeho. Jejich duel otevře celý zítřejší závod. Selhali naopak Francouzi a někteří favoriti. Jak Francoise Le Vot, tak Nicolas Ivanoff zapsali několik střetů se závodními pylony a seřadili se v druhé polovině kvalifikační výsledkové listiny. Kvalifikace se nepovedla ani úřadujícímu mistrovi světa Nigelu Lambovi z Velké Británie či Kanaďanovi Peteu McLeodovi.

Nedělní závod začíná úvodním kolem duelů ve 14 hodin, které opět slibuje několik atraktivních soubojů. o postup spolu zabojují například oba Američané Michael Goulian a Kirby Chambliss či oba piloti speciálu MXS-R Lamb a Australan Matt Hall. Závod můžete sledovat na webu soutěže www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář