U Nitry spadlo slovenské létající auto, pilot vyvázl bez větších zranění

09.05.2015

U Nitry spadlo slovenské létající auto, pilot vyvázl bez větších zranění
U Nitry spadlo slovenské létající auto, pilot vyvázl bez větších zranění (Zdroj: Aeroweb.cz)

Prototyp slovenského létajícího auta, AeroMobil 3.0, spadl včera kolem 18. hodiny nedaleko nitranského letiště. Podle svědků se stroj dostal ve výšce asi 300 metrů do vývrtky, na což pilot reagoval okamžitým vystřelením záchranného padáku. Za řízením v tu chvíli seděl vynálezce a designér AeroMobilu Štefan Klein, z celé události vyvázl jen s oděrkami. Informoval o tom slovenský server Sme.sk.


Foto AeroMobil

"Během plánovaného testovacího letu létajícího auta AeroMobil pilot přibližně ve výšce 300 metrů aktivoval bezpečnostní padák a AeroMobil přistál v lokalitě letiště Nitra. Vynálezce a testovací pilot Štefan Klein neutrpěl žádné zranění a protoyp AeroMobil 3.0 je jen mírně poškozený, čímž se potvrdila účinnost integrovaného bezpečnostního zařízení - padáku," stojí v oficiálním tiskovém prohlášení společnosti, která "letoun" vyvíjí. Pilot se sice z letounu vyprostil sám, s bolestmi zad a podezřením na vnitřní zranění byl však pro jistotu odvezen do nemocnice.

Redaktoři serveru Sme.sk s odkazem na piloty z nitranského letiště informovali, že se AeroMobil dostal během letu do vývrtky. Díky padáku, který výrazně utlumil náraz, však nebyla nehoda fatální. Informace o vývrtce je nicméně nepotvrzená. Navzdory prohlážení, že je stroj jen mírně poškozený, naznačují fotky z místa nehody přinejmenším na poškození křídla.

AeroMobil 3.0 je posledním prototypem létajícího auta, které Štefan Klein společně s několikačlenným týmem vyvíjí již přes 20 let. Více informací o celém projektu si můžete přečíst v našem rozhovoru se Štefanem Kleinem.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář