VIDEO: Proč je důležitá předletová kontrola

27.04.2015

VIDEO: Proč je důležitá předletová kontrola
VIDEO: Proč je důležitá předletová kontrola (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nedávno jsme vás informovali o aktualizovaném seznamu nejčastějších příčin nehod ve všeobecném letectví sestavovaném americkým Národním úřadem pro bezpečnost v dopravě (NTSB). V návaznosti na to nyní NTSB představil video zaměřující se na důležitost důsledného provedení předletové kontroly, zejména pokud letadlo podstoupilo opravu či údržbu.


Video NTSB

Patnáctiminutové video zachycuje příběh pilota a instruktora. Během prvního letu Cessny 182T po dokončení technické údržby ucítil pilot po vyvážení letounu elektrickým trimem nezvyklé klopivé síly v řízení, které se snažil eliminovat nastavením vyvážení do polohy „těžký na ocas“. Situace se však zhoršovala a proto ve spolupráci s druhým pilotem vyhlásili stav nouze a snažili se problém vyřešit pomocí nouzových checklistů. Jakmile letoun vyvážili zpět do rovnovážné polohy pomocí trimu, síly klopící na nos ustaly. Po přistání celý incident ohlásili.

Mechanik Stephan Fletcher po zřejmém popisu události zkontroloval systém elektrického trimu a zjistil, že jeho zapojení je v opačném smyslu než indikace a ovládání v kabině letounu. Ve snaze síly v řízení vyrušit je tak piloti neúmyslně stále zvětšovali. „Slyšel jsem příběhy, kdy se někdo z pilotů potýkal během letu s problémy způsobenými nesprávnou činností vyvážení letounu. Nikdy by mě však nenapadlo, že bych tuto chybu sám mohl způsobit,“ přiznává sám pan Fletcher.

Cathy Gagneová z NTSB, která celou událost vyšetřovala, uvádí, že „jak pilot, tak i mechanik hrají klíčovou roli v předcházení podobným typům událostí. Po prohlídce či opravě letounu by měl mechanik vždy informovat pilota o systémech, které opravoval či jinak upravoval. Pilot by měl znát 'normální' chování letounu před prohlídkou, aby byl schopen včas odhalit případnou nenormální činnost.“

Technickému stavu letadel věnoval dva ze svých tematicky zaměřených krátkých filmů v rámci kampaně Doletíš?! i Úřad pro civilní letectví. Tato videa si můžete připomenout v našem zpravodajství (ZDE a ZDE) či na internetových stránkách projektu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář