Skupina historických Bückerů obohatí program Aviatické pouti

15.04.2015

Skupina historických Bückerů obohatí program Aviatické pouti
Skupina historických Bückerů obohatí program Aviatické pouti (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na pardubickém letišti je v současnosti zajišťován letecký výcvik vojenských pilotů. Proto je téměř symbolické, že se letos na Aviatické pouti v letové ukázce představí také letadla, která sloužila k výcviku pilotů ve čtyřicátých létech. V programu pětadvacátého ročníku Aviatické pouti je zařazena i málo vídaná skupina tří cvičných letadel zkonstruovaných u německé firmy Bücker.

Skupina je zajímavá jak svým složením, tak tím, že ačkoli se jedná o letadla německé konstrukce, tak ani jeden z vystupujících strojů nebyl vyroben v zemi svého původu.


Foto Aviatická pouť

Ve skupině se představí žlutý dvouplošník vyrobený v pražské Aerovce pod označením Aero C-104. Ten pochází z těsně poválečné výroby probíhající na našem území, kdy v podniku Aero pokračovala výroba tohoto původem německého typu Bücker Bü 131.

Ze stejného typu vychází i červený dvouplošník vyrobený pro změnu španělskou firmou CASA. Proti původním strojům je vybaven výkonným motorem, což mu umožňuje provádět vzdušné akrobatické exhibice, které se stanou i součástí ukázky.

Dvojici dvouplošníků doplní na pohled modernější dolnoplošník s uzavřenou kabinou. Tento typ byl zkonstruován a vyráběn pod označením Bücker Bü 181 a po skončení druhé světové války se v Československu pokračovalo s jeho výrobou. Právě z té pochází i unikátní vystupující stroj. Ten spatřil světlo světa v roce 1947 v Otrokovicích pod označením Z-381 a po nedávné důkladné renovaci se v současnosti jedná o jeden z mála zachovaných originálních létajících strojů tohoto typu na světě.

Více informací o aktualitách z připravovaného program Avitické pouti, který vyvrcholí o víkendu 6. a 7. června, lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář