FAA schválila motor pro HondaJet

23.03.2015

FAA schválila motor pro HondaJet
FAA schválila motor pro HondaJet (Zdroj: Aeroweb.cz)

Honda Aero Inc. (HAI) obdržela výrobní osvědčení potřebné pro povolení výroby svého proudového motoru pod označením HF120, který pohání letoun HondaJet i jiná letadla.

Koncem roku 2014 začala GHAE (GE Honda Aero Engines) pod dohledem Federálního úřadu pro letectví (FAA) s výrobou HF120 s typovým certifikátem ve městě Lynn ve státě Massachusetts. Celkové náklady na vývoj se vyšplhaly na 27 milionů dolarů, v přepočtu tedy přibližně 662 milionů korun. Udělením osvědčení ze strany FAA může HAI prodávat motory HF120 pod svým výrobním certifikátem.


Foto Honda

„Honda Aero Inc. je první společností po 23 letech, které FAA udělil výrobní certifikát,“ uvádí představitelé společnosti. Ve městě Burlington v Severní Karolíně, kde sídlí společnost HAI, bude probíhat primární výroba GHAE včetně údržby, oprav a pravidelných prohlídek.

HondaJet je první proudový letoun spadající pod japonskou společnost Honda zaměřující se převážně na výrobu osobních automobilů. Kabina letadla pojme až pět cestujících a v průběhu roku 2015 by se měly první dokončené kusy dostat k zákazníkům. O její certifikaci jsme vás informovali již v polovině roku 2014.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář