NEPŘEHLÉDNĚTE! Právě vyšla nová Databáze letišť 2015!

20.03.2015

NEPŘEHLÉDNĚTE! Právě vyšla nová Databáze letišť 2015!
NEPŘEHLÉDNĚTE! Právě vyšla nová Databáze letišť 2015! (Zdroj: Aeroweb.cz)

S příchodem jara právě vyšla zbrusu nová Databáze letišť 2015. Všichni předplatitelé by ji měli dnes nebo nejpozději v pondělí dostat poštou. Členové svazu UL LAA ČR by ji měli dostat na konci příštího týdne. A většina leteckých prodejen ji má také již od dnešního rána na pultech. Přináším vám krátký popis jaké novinky v Databázi letišť 2015 najdete, jaké mapy jsou k ní přibaleny a také proč byste si ji měli koupit, i když zrovna letos nevychází mapa ICAO.

Ačkoliv letos nevstoupily v platnost zásadní změny vzdušného prostoru, změn v letištních informacích je skutečně mnoho a jsou důležité. Všechny změny naleznete jako každoročně přehledně popsané hned na začátku vaší Databáze letišť v sekci BRIEFING.

Ke každé Databázi letišť 2015 najdete přibaleny dvě letecké mapy přímo z produkce vydavatelství Avion. Jedná se o Leteckou NAVIGAČNÍ mapu VFR 1 : 500 000 - perfektní pro srovnávací navigaci a Leteckou PLÁNOVACÍ mapu VFR 1 : 1 000 000 - mapu spodního vzdušného prostoru. Obě mapy jsou oboustranné a obsahují samozřejmě území České i Slovenské republiky a navíc výrazný překryv zjednodušující let na pomezí Česka a Slovenska.

Jelikož v roce 2015 na jaře nevychází letecká mapa ICAO ČR 1 : 500 000 vydávaná ŘLP ČR, není tato mapa přibalena ani k novému vydání Databáze letišť, jak se stalo za poslední roky zvykem. Vydání nové mapy ICAO je plánováno na letošní říjen a do té doby zůstává v platnosti loňská mapa s datem účinnosti od 1. května 2014. S ŘLP ČR máme zatím předběžnou dohodu, že naše spolupráce nekončí a příští vydání mapy ICAO ČR by tak mohlo být opět součástí Databáze letišť.

Novinky v Leteckých mapách 2015

Letecká navigační mapa VFR 1 : 500 000 ČR + SR, která byla naší loňskou žhavou novinkou a setkala se s vřelým přijetím valnou většinou pilotů, je nyní zařazena do edičního plánu s Databází letišť nastálo a letos jsem ji navíc výrazně vylepšil na základě připomínek pilotů z průběhu loňského roku. Podstatnou revizí prošla barevnost mapy. Všechny barvy jsou sytější a kontrastnější - hlavně hranice lesů a topografický terén, ale zároveň je zachován neutrální ráz barevného podání mapy jako celku (tak aby mapa nebyla jedním velkým zeleným flekem).

Všechny změny jsem dělal s hlavním důrazem na vhodnost mapy pro srovnávací navigaci a zároveň zachování její přehlednosti pro navigaci podle GPS! Revize proběhla i u podtisku vzdušných prostorů - nově jsou sytým podtiskem označeny prostory se spodní vertikální hranicí nižší nebo rovnou 500 stop (= minimální legální výška letu nad neobydlenou krajinou). Je to proto, že takové prostory se v době aktivace nedají "podletět". V plánovací mapě 1 : 1 000 000 jsou navíc světlejším podtiskem zvýrazněny prostory se spodní hranicí blízké běžné výšce VFR letů (1 000 stop nad zemí) = prostory pod kterými je nezbytné být obezřetný na výšku letu.

Dalším vylepšením je zvýraznění výšky spodní hranice prostorů. Zvýrazněn je vždy popisek nejnižšího prostoru - to zpřehledňuje mapu v oblastech, kde se vrství více vzdušných prostorů nad sebou. Všechny popisky leteckých objektů v mapě mají nově zvětšené písmo pro lepší čitelnost. Navíc je použita sytější barva, aby byly popisky ještě lépe čitelné. Dále jsem přepracoval mapové značky bodových i liniových objektů. Nově jsou výraznější, čitelnější, a mapa tak získala na přehlednosti. Hranice CTR byly doplněny tenkým bílým lemem, aby byly lépe patrné hned na první pohled.

Do mapy jsem doplnil také hrady, zámky a zříceniny, coby významné navigační body. Úplnou novinkou je detailní přehled vzdušných prostorů včetně frekvencí odpovědných pracovišť umístěný přímo na okraji mapy. A jelikož se mnoho pilotů vloni ptalo po laminované verzi mapy, připravil jsem nově i mapu oboustranně matně laminovanou. Můžete si je dokoupit v praktické sadě obsahující obě mapy - 1 : 500 000 + 1 : 1 000 000 s luxusní laminací.

Novinky v Databázi letišť 2015

Je zařazeno celkem sedm nových letišť (ploch SLZ) a jako novinku jsem zpracoval také heliporty - celkem jich najdete v Databázi letišť zatím pět a doufám, že další budou přibývat. Heliporty najdete zařazené abecedně přímo mezi letišti. Tím se obsah letošního vydání vyšplhal na rekordních 228 letišť/ploch/heliportů. Pro zjednodušení vyhledávání relevantních informací o vzdušných prostorech jsem připravil úplně nový přehled takových vzdušných prostorů, které mají specifické požadavky pro vstup či provoz v prostoru. U každého prostoru najdete důvod omezení - druh konfliktního provozu, provozní dobu, podmínky pro vstup, a frekvence na odpovědná pracoviště povolující vstup a další praktické poznámky. Uvedené frekvence na odpovědná pracoviště jsem navíc konzultoval přímo s ŘLP ČR, tak by tyto informace měly být nejen nejaktuálnější, ale také sloužit pro nejpřímější spojení na skutečně správné pracoviště.

Další novinkou je zavedení poznámek k vypublikovaným frekvencím pro provoz v blízkém okolí letiště, které jsou zobrazované v textových informacích o letišti. Nově je u každé frekvence pro provoz v okolí letiště uvedena poznámka, ke kterému vzdušnému prostoru nebo letišti frekvence náleží. Novinkou je také zveřejnění referenčních poplatků, které vám přinesou rychlý přehled, kolik vás bude stát použití velkých mezinárodních a větších regionálních letišť. Kompletní revizi a přepracování doznala legenda a vysvětlivky. Doplnil jsem podrobné legendy nejen k nově zpracovaným informacím a leteckým mapám, ale po mnoha letech jsem zrevidoval také legendy a vysvětlivky ostatních částí sekce LETIŠTĚ, AD INFO i GEN. Doporučuji vám do nových legend nahlédnout, možná budete až překvapeni, jaké množství informací ve své Databázi letišť najdete.

Již od loňského roku jsem zavedl nové označení pro původní Databázi letišť: KLASICKÁ (útlá knížka s kroužkovou vazbou), aby byla lépe oddělena od KOMPLETNÍ Databáze letišť, která obsahuje navíc také volné listy PROFI verze - obsahující vždy kompletní informace o jednom letišti na oboustranném listu formátu A5 (způsob zpracování běžný u Jeppesen manuálu a podobných leteckých příruček).

Informace uvedené v PROFI verzi jsou v zásadě shodné s klasickou verzí, ale zároveň je uvedeno mnohem více návazných informací o letišti a o leteckém provozu v jeho okolí. Pro každé letiště je uvedena jak podrobná příletová mapka s kompletní informací o vzdušném prostoru tak i plánek pozemní situace. Všechny informace jsou přehledně uvedeny na jednom místě - nejsou rozděleny do sekce LETIŠTĚ a sekce AD INFO jako v klasické verzi. Důležité je také, že všechny informace jsou uvedeny větším písmem, jelikož je na to dostatek prostoru, a tak jsou mnohem lépe čitelné. K PROFI verzi je navíc zajišťována letní změnová služba. PROFI verze obsahuje letos 504 stran detailních a aktuálních informací o celkem 228 letištích.

Novou Databázi letišť 2015 si můžete objednat na stránkách http://www.aerobaze.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář