Tchajwanskému ATR zřejmě při pádu neběžel ani jeden motor

06.02.2015

Tchajwanskému ATR zřejmě při pádu neběžel ani jeden motor
Tchajwanskému ATR zřejmě při pádu neběžel ani jeden motor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letadlu ATR 72-600, které ve středu dopoledne havarovalo krátce po vzletu z Tchaj-peje, zřejmě při pádu neběžela ani jedna pohonná jednotka. Podle serveru AV Herald, odvolávajícího se na tchajwanské vyšetřovatele, to naznačují dosavadní analýzy letových zapisovačů. Posádka se sice údajně pokoušela o znovuspuštění motorů, přesto možná právě sami piloti způsobili fatální závěr letu. Počet potvrzených obětí se zatím vyšplhal na 35, 8 lidí se stále pohřešuje.

Tchajwanští vyšetřovatelé včera uvedli, že letoun obdržel povolení ke vzletu v 10:51 místního času. O minutu a půl později při počátečním stoupání posádka přeladila na stanoviště odlet, když se ozvala výstraha Master Warning. Piloti stáhli plyn levého motoru a začali řešit postup při jeho vysazení, načež se automaticky zapraporoval pravý motor, který pravděpodobně vysadil ve skutečnosti. Piloti se během několika vteřin rozhodli znovu spustit levý motor, který však již byl také zapraporován a přívod paliva k němu byl uzavřen.

V tu chvíli se začaly ozývat signalizace pádové rychlosti a piloti se zřejmě pokoušeli navést letadlo mimo hustě zastavěnou oblast ostrovní metropole. Natažené letadlo však v poslední chvíli přešlo do pádu po křídle a s nárazem do vozovky těsně skončilo v řece Ťi-lung.

Záchranáři prozatím zajistili těla 35 obětí, 8 dalších lidí se stále pohřešuje a nachází zřejmě v potopené části trupu letadla. 15 lidí bylo se zraněními převezono do místních nemocnic.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář