FOTOREPORT: Den letiště Letňany

13.09.2014

Den letiště Letňany je tradičně zaměřený hlavně na sportovní létání a jeho historii, proto je na něm možno každoročně vidět skvostné stroje, jež na běžných vojenských leteckých akcích nenajdete.

FOTOREPORT: Den letiště Letňany
FOTOREPORT: Den letiště Letňany (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letošní rok nebyl výjimkou z minulých let, a tak se v sobotu 6. září na severovýchodním okraji Prahy sešla jak současná klubová letadla, tak i druhoválečný Polikarpov Po 2, přesná replika Avie BH1, nebo třeba akrobatický Zlín 50. Celý den doprovázely i pozemní ukázky.

Mezi největší lákadla dne letňanského letiště patřily krom zmíněných letounů i stroje Centra leteckého výcviku v Pardubicích, jejímž hlavním zástupcem byl vojenský L410 Turbolet. Na letišti se vyskytla i celá řada raritních kousků, z většiny posledních letuschopných. Jedním z nich byla nádherná replika Tatry T 101, jediný létající kus, stejně tak replika stroje Praga E 114, nebo třeba právě Avia BH1. Návštěvníky potěšil i jeden ze dvou létajících kusů letounu M1C Sokol. Z větroňů to pak byl i poslední originální dvoumístný Z 130 Kmotr, jenž byl k vidění ve dvouvleku spolu s dalším nevšedním typem Z 24 Krajánek.

5. Den letiště Letňany, na který mají návštěvníci tradičně vstup zdarma, byl mimo jiné velmi důstojnou oslavou 90 let provozu letiště.

Fotogalerie Martina Přikryla ze Dne letiště Letňany 2014

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář