U Doněcka spadl malajsijský B777 s 298 lidmi, byl sestřelen

18.07.2014 2 příspěvky

U Doněcka spadl malajsijský B777 s 298 lidmi, byl sestřelen
U Doněcka spadl malajsijský B777 s 298 lidmi, byl sestřelen (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Doněcké oblasti nedaleko ukrajinsko-ruských hranic včera odpoledne zmizel z radarů letoun typu Boeing 777-200 registrace 9M-MRD patřící Malaysian Airlines. Stroj z 298 lidmi na palubě mířil na pravidelné lince MH17 z nizozemského Amsterdamu do malajsijské metropole Kuala Lumpur. Nedaleko východoukrajinské vesnice Grabovo byly později nalezeny hořící trosky letounu. Tragédii nikdo nepřežil. Letadlo bylo s největší pravděpodobností sestřeleno raketou země-vzduch.

Letoun spadl v oblasti, kde v současné době panují boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Obě strany konfliktu možný podíl na nehodě odmítly. Americký prezident Barack Obama však v dnešním prohlášení vedl, že USA mají důkaz, že střela vyšla z oblasti, kterou ovládají separatisté. Jejich možné vině nahrávají také skutečnosti, že se jeden z vůdců povstalců "chlubil" na svých stránkách v době nehody, že sestřelili další ukrajinský stroj v návaznosti na předchozí sestřely vojenských letadel An-26 či Su-25.

Malaysian Airlines již letos zřejmě přišly o druhý Boeing 777. 8. března se nad Indickým oceánem ztratil letoun 9M-MRO a jeho osud je stále nejasný. Předpokládá se ovšem, že spadl do oceánu západně od Austrálie.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

šlendrián

17.07.2014 v 20:30 Petr Barchánek

Nechat lítat civilní linky nad místem, kde probíhá občanská válka a sestřelují se tam vojenská letadla - to je zhruba stejný šlendrián a hazard, jako když ve Studénce zasouvali konstrukci mostu nad trať bez omezení provozu.

Odpovědět

RE: šlendrián

18.07.2014 v 8:18 Skalik

Citace z novinky.cz: "Malajsijský dopravce v reakci na výtky, proč letoun směřoval do Asie přes rizikové území uvedl, že trasa přes východní Ukrajinu byla Mezinárodní organizací pro civilní letectví (ICAO) prohlášena za bezpečnou." Takže ICAO považuje válečnou zónu za bezpečnou pro provoz dopravních letadel. Upřímně by mě tohle ani nenapadlo a kdybych se to dozvěděl tak bych do letadla s tímhle letovým plánem ani nenastoupil. Je to o to blbější, že je všeobecně známo, že místní separatisté ukořistili tanky a další obrněnou techniku, takže se dalo předpokládat, že protiletecké systémy jen tak nenechali stát v garáži.

Odpovědět

Přidat komentář