ON-LINE: Začíná druhá etapa expedice Evropské ostrovy

16.06.2014

Cestovatel a pilot Jiří Pruša je opět ve vzduchu a během následujících deseti dní má za cíl obletět svým Dynamicem ostrovy Severního moře. Průběh jeho letu sledujte on-line!

ON-LINE: Začíná druhá etapa expedice Evropské ostrovy
ON-LINE: Začíná druhá etapa expedice Evropské ostrovy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Necelý měsíc a půl po návratu z takřka dvoutýdenní "mise" na Kanárské ostrovy se Jiří Pruša vydává na svou další cestu. Jeho Dynamic registrace OK-LEX si nyní bude razit cestu směrem k Francii, britským ostrovům a dále po ostrovech Severního moře. Celou trasu opět zvěční tři kamery na letounu a její detailní průběh můžete opět sledovat on-line spolu s denní porcí fotek, videí a pilotových postřehů.

Evropské ostrovy II. - sledovat ON-LINE

Jiří Pruša o druhé etapě expedice Evropské ostrovy

Druhá část létání nad evropskými ostrovy možná vypadá trochu méně spektakulárně než předchozí cesta na Kanárské ostrovy, ale při její přípravě jsem se pro ní naprosto nadchnul. Množství zajímavých míst, ostrovů a ohromný rozsah historických zajímavostí je nepřeberné, a tak bude limitujícím faktorem asi jen počasí...

Cesta začne 16. června opět v Příbrami a první úsek bude nejdelší z celé cesty – asi 900 km do Orleans na řece Loiře ve Francii. Tady nasadím kamery a proletím nad co největším počtem hradů a zámků až do St. Nazaire, kde se Loira vlévá do Biskajského zálivu. Odtud pak plánuji pokračovat směrem na sever na ostrovy Guernsey a Jersey, které byly jediným britským územím obsazeným ve druhé světové válce německými vojsky. Odsud je to pak již jen skok k pobřeží Anglie, kde přeletím její nejzápadnější pevninský cíp s příslibným názvem Land´s End. Přelet na západně položené ostrůvky Scilly by pak měl trvat už jen nějakých 20 minut. Odsud chci pokračovat podél pobřeží Cornwall směrem na sever až na ostrov Isle of Man, kde se jezdí známé motocyklové závody a kde má také sídlo množství off shore obchodních společností.

Severně od Isle of Man se už dostanu na západní pobřeží Skotska, kde chci filmovat ostrovy Vnějšich a Vnitřních Hebrid i skotské hrady, palírny whisky a majáky. Velmi se těším na průlet Kaledonského kanálu, což je spojnice mezi Atlantským oceánem a Severním mořem, která zahrnuje i slavné jezero Loch Ness ,u něhož leží mj. i obdoba naší Bílé Hory – bojiště Culloden. Na souostroví Orkneje to odsud je už méně než hodina letu. Zjistil jsem, že Orkneje jsou vlastně studnicí mnoha historicky zajímavých míst – například zátoka Scapa Flow, která byla kriticky důležitá pro dodávky americké výzbroje Británii i Rusku během druhé světové války a kde se německé ponorce podařilo ponižujícím způsobem potopit britskou válečnou loď Royal Oak i místo, kde s jinou potopenou lodí zemřel o několik desetiletí dříve lord Kitchiner ,jehož plakát „Your country needs you“ z přelomu 19. a 20. století jsme určitě v nějaké podobě všichni viděli.

Na Orknejích se pak podle počasí rozhodnu, jestli se vydám na velmi lákavý let směrem na Farské ostrovy patřící k Dánsku, které leží asi dvě a půl hodiny letu na sever. Velmi rád bych se tam dostal, ale počasí je v těchto oblastech již hodně nejisté, a tak tomuto letu dávám šanci asi 50/50 – jak to dopadne, budete moci sledovat on-line. Dalším souostrovím na mé cestě jsou Shetlandské ostrovy, odkud je to pak už jen asi hodinu a půl do norského Bergenu. Tady bych rád nafilmoval nějaký hezký fjord a také mám vyhlédnuté dva velké ledovce a jeden vodopád. Z Norska pak již cesta povede směrem na jih – přes průlivy se zajímavými názvy Skagerrak a Kattegat, o kterých jsme se všichni učili v zeměpise. Poslední noc plánuji strávit na malém dánském ostrůvku Laeso a odsud pak přes dánskou pevninu na německý ostrov Helgoland. Jižně od Helgolandu ještě plánuji přeletět, nafilmovat a nafotit Fríské ostrovy a odsud pak to už je jen asi tři hodiny zpět do Příbrami.

Cesta je dlouhá kolem 7 000 km, měla by trvat 35-40 letových hodin a plánuji na ni 10 dní. Podobně jako z předchozí cesty, budou mít čtenáři možnost celý let sledovat on-line na mapě znázorňující aktuální polohu letadla, prohlížet si letecké fotografie a videa číst si mé denní záznamy z cesty.

Evropské ostrovy II. - sledovat ON-LINE 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář