Jiří Pruša se chystá na severní ostrovy, další díl své expedice

12.06.2014

Jiří Pruša se chystá na severní ostrovy, další díl své expedice
Jiří Pruša se chystá na severní ostrovy, další díl své expedice (Zdroj: Aeroweb.cz)

Déle než měsíc uteklo od konce první části a už jen pět dní zbývá do začátku té druhé. Řeč je o expedici Evropské ostrovy. Cílem pilota Jiřího Pruši budou tentokrát ostrovy na severozápadě a severu Evropy. I zde budou mít kamery na jeho Dynamicu OK-LEX za úkol zachytit nespočet zajímavých nejen historických míst, kolem kterých cesta povede. A stejně jako v případě první etapy, i nyní budete mít možnost sledovat průběh expedice on-line spolu s každodenními postřehy z kokpitu.

"Cesta začne opět v Příbrami a první úsek bude nejdelší z celé cesty – asi 900 km do Orleans na řece Loiře ve Francii," přiblížil Jiří Pruša své plány, připomínaje že plánovaných šest hodin ve vzduchu hned na úvod cesty zatím ještě nikdy nestrávil. "Tady nasadím kamery a proletím nad co největším počtem hradů a zámků až do St Nazaire, kde se Loira vlévá do Biskajského zálivu."


Foto Carlos Miguel Seabra

Trasa dále povede po západním pobřeží Velké Británie přes Isle of Man k Hebridům a poté skrz Kaledonský průliv ke skotským Orknejím v Severním moři. "Zjistil jsem, že Orkneje jsou vlastně studnicí mnoha historicky zajímavých míst – například zátoka Scapa Flow, která byla kriticky důležitá pro dodávky americké výzbroje Británii i Rusku během druhé světové války," vysvětlil pilot záměry svého letu do těchto míst. Až počasí poté rozhodne, zdali se Jiří Pruša vydá ze Skotska směrem na Faerské ostrovy. Přes Shetlandy, norské fjordy a Německo se pak celkem asi desetidenní trasa stočí zase na jih, zpět do Příbrami.

"Druhá část létání nad evropskými ostrovy možná vypadá trochu méně spektakulárně než předchozí cesta na Kanárské ostrovy, ale při její přípravě jsem se pro ní naprosto nadchnul. Množství zajímavých míst, ostrovů a ohromný rozsah historických zajímavostí je nepřeberné, a tak bude limitujícím faktorem asi jen počasí," odhaduje letec před dalším pokračováním své expedice.

Na tu se Jiří Pruša vydá již v pondělí 16. června. Průběh jeho cesty budete moci od dopoledne sledovat i na Aerowebu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář