AFISy pomalu ubývají, další Radio je ode dneška v Benešově

24.10.2013

AFISy pomalu ubývají, další Radio je ode dneška v Benešově
AFISy pomalu ubývají, další Radio je ode dneška v Benešově (Zdroj: Aeroweb.cz)

Prozatím zprávou NOTAM, brzy však řádnou publikací v Letecké informační příručce (AIP) se od dnešního dne nahrazuje služba AFIS letiště v Benešově službou poskytování informací známému provozu v omezeném rozsahu dle Dodatku S předpisu L11. Volací znak na frekvenci 118,0 MHz se tak mění z "Benešov Info" na "Benešov Radio".

"Po zralé úvaze jsme se rozhodli poskytovat pouze službu Radio s tím, že dodržíme úroveň kvality poskytované služby jako doposud, přestože požadavky na nově zavedenou službu jsou v některých ohledech tolerantnější," informoval na webu aerodromu v Nesvačilech jeho ředitel Jaromír Fatka. Poznamenal přitom, že největší překážkou byla finanční náročnost pořízení a údržby nového technického vybavení, které provozování služby AFIS vyžaduje.

Benešov se tak přidává k dvěma již provozovaným službám Radio, a to na letištích v Havlíčkově Brodě (publikováno v AIP) a v Přerově (publikováno zprávou NOTAM). Změna však až na sedm výjimek (více jsme vás informovali ZDE!) čeká většinu provozovatelů letišť, kde v současnosti Letová a letištní služba AFIS funguje.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář