Švýcarský Hornet zřejmě v nízké dohlednosti narazil do skály

23.10.2013

Švýcarský Hornet zřejmě v nízké dohlednosti narazil do skály
Švýcarský Hornet zřejmě v nízké dohlednosti narazil do skály (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dvoumístná verze stíhacího letounu F/A-18D Hornet švýcarského letectva dnes odpoledne havarovala ve středním Švýcarsku. Nehodu s největší pravděpodobností nepřežil ani jeden z členů posádky. Příčiny tragédie jsou zatím neznámé, letoun však zřejmě náhle vletěl do oblasti se špatnou dohledností a narazil do skalního masivu při nízkém průletu.


Foto AFP

"Stál jsem zrovna na balkóně, když dvě stíhačky letěly velice nízko kolem. Pak přišla rána. Jeden stroj se zřítil na skalní stěnu," citovaly agentury svědka události. "Na silnici ležely trosky... Les nad nimi hořel," doplnil.

Hornet ve skupině s dalším letounem stejného typu z 11. stíhací perutě prováděl cvičný let a podle výpovědi druhé posádky se nacházeli na území kantonu Obwald, když se dohlednost náhle rapidně snížila. Přeživší posádka proto ihned zahájila stoupání a návratový manévr. Zda se o to pokusil i druhý letoun, není dosud jasné.

Letouny F/A-18 svých jednomístných i dvoumístných verzí jsou pilířem švýcarského letectva. Dnešní nehoda byla druhou obdobnou tragédií tohoto stroje v barvách země helvétského kříže. V roce 1998 švýcarský "sršeň" havaroval v kantonu Valais.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář