Recenze: Garmin GLO se jen tak neztratí

22.10.2013

Malý GPS/Glonass přijímač je jedním z produktů od firmy Garmin. Ve své poslední recenzi jsem se věnoval využití iPadu na palubě letadla, a právě Garmin GLO je jeho užitečným doplňkem.

Recenze: Garmin GLO se jen tak neztratí
Recenze: Garmin GLO se jen tak neztratí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kromě GPS i Glonass

Tablet iPad ve své 3G/WiFi verzi stejně jako většina dnešních chytrých mobilních zařízení dokáží přijímat signál z GPS sama o sobě, ale může se stát, že během letu dojde k přerušení příjmu signálu, a to může piloty spoléhající převážně na navigační data v tabletu dostat do nepříjemných problémů. Nemusí jít rovnou o narušení nějakého prostoru nebo nedej bože nehodu, ale jak všichni víme, jakákoliv drobnost nám ve vzduchu dokáže zamotat hlavu mnohem víc, než by tomu asi bylo s pevnýma nohama na zemi.

Nejen pro pomoc v případě úplného výpadku signálu v přístroji, ale i pro zpřesnění polohové informace a především pak doplnění polohové informace do přístroje bez pozičního čidla je tu přijímač Garmin GLO. Díky tomu, že kombinuje informace z amerických satelitů GPS a družic ruského Glonassu – tedy přijímá signál z většího počtu satelitů než jednotlivé autonomní technologie a navíc to činí s vyšší frekvencí, snižuje naši šanci na případnou ztrátu orientace a zvyšuje navigační výkonnost.

Bude držet, kde budete potřebovat

Při zakoupení přijímače Garmin GLO najdete ve stylovém balení kromě samotného přístroje ještě další příslušenství, které vám jeho používání ulehčí a zpříjemní. Jedná se o napájecí USB kabel, nabíječky do 12V zásuvky a protiskluzovou podložku s pouzdrem na GLO. Podložka se pak dá umístit na libovolné místo v letadle, ale z principu jej pravděpodobně umístíte shora na přístrojovou desku, aby signálu bránilo co nejméně pevných překážek.

Protiskluzová podložka velmi dobře drží na hladkých površích. V zatáčkách ani při turbulencích se přijímač nehnul. Neměl jsem možnost zkusit, jestli by se podložka dala využít i při akrobacii, ale předpokládám, že moc ne – zase tak pevně nedržela.

Jazykem blikání

Přijímač jsem testoval na iPadu Mini 3G, který běžně používám jako doplňkový navigační systém v letadle.

Přijímač sám o sobě je na první pohled velice jednoduchý. Jedná se o černou krabičku s dvěma LED diodami, tlačítkem Power a mini USB portem. Na spodní straně je tato „černá krabička“ opatřená protiskluzovými body. Zmiňovaný USB port slouží pouze pro nabíjení zařízení, tudíž není možné spolupracovat s externími zařízeními přes USB. Komunikaci zajišťuje výhradně bezdrátová technologie Bluetooth.

Co osobně považuji za nevýhodu, je LED dioda uprostřed přístroje. Přístroj pomocí této LED diody komunikuje s uživatelem. Bohužel se od uživatele očekává, že se naučí, co který signál, skládající se z barvy a blikání, znamená. Celkem přístroj vydává 10 různých signálů. Alespoň, že je vše vysvětleno v návodu.

Oproti „blikajícímu světýlku“ je další používání přístroje už opravdu jednoduché. Přístroj zapnete a pomocí svého tabletu, mobilu či jiného zařízení spárujete. S největší pravděpodobností nebudete potřebovat žádnou extra aplikaci. Garmin tento postup garantuje u přístrojů Apple, a to u iPodu Touch, iPhonu 4S, 4, 3GS a iPadů. Do přístrojů s operačním systémem Android může být eventuálně potřeba stáhnout nějakou aplikaci. Toto jsem bohužel neměl možnost otestovat.

Při používání za letu jsem neměl s přijímačem žádné problémy. Výdrž baterie je nadstandardní. Zkoušel jsem nechat přístroj zapnutý a vydržel něco přes 12 hodin, což je i hodnota udávaná výrobcem.

Dobrá věc, pokud nemáte vestavěné GPS

Garmin GLO je svým zpracováním, designem, příslušenstvím a především možností využívat jak GPS, tak Glonass jistě dobrou volbou. Není ale rozhodně nezbytností. Přístroj ocení zejména piloti, kteří vlastní tablety bez GPS senzoru, avšak piloti, kteří mají tablet již s vestavěným GPS a k tomu létají pouze rekreačně, si tento přístroj pravděpodobně nepořídí.

Osobně se mi nikdy nestalo, že bych na iPadu během letu a bez přídavného přijímače nechytil signál. Stejně tak mi příliš nevadí, že poloha na mapě není na metr přesná. Koupi tohoto přístroje bych zvažoval, pokud bych začal létat častěji, výše a na větší vzdálenosti. Vím, že třeba dopravní piloti používající iPady mají občas problém se signálem v kokpitu letadla, a přístroje jako Garmin GLO jim tento nedostatek pomáhají překonávat.

Během testování jsem s přístrojem neměl žádné problémy. Až na LED signalizaci je používání přístroje velice jednoduché a intuitivní. Pokud vlastníte přístroje s vestavěným přijímačem, bez Garminu GLO se myslím obejdete. Ti z vás, co si ho pořídí, ale jistě nebudou litovat.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář