CATC otevírá historicky první kurz pro získání průkazu MPL

23.09.2013

CATC otevírá historicky první kurz pro získání průkazu MPL
CATC otevírá historicky první kurz pro získání průkazu MPL (Zdroj: Aeroweb.cz)

Komunita výcvikových organizací po celém světě dnes akceptuje fakt, že klasická forma výcviku, kde žák nalétá spoustu hodin v jednopilotním letadle, se neslučuje s požadavky moderní civilní letecké dopravy. Toto zjištění vede ke stále větší popularitě zakládání kadetských programů pro letecké společnosti přímo „na míru“. Tzn. žádné hodiny v jednopilotním letadle navíc, žádné univerzální standardní provozní postupy (SOP) či kurz součinnosti v posádce (MCC) bez typového výcviku.

MPL - pilot vícečlenné posádky

Z těchto důvodů se společnost Czech Airlines Training Centre (CATC) rozhodla založit program pro získání licence pilota vícečlenné posádky (MPL) jakožto výborný nástroj pro budování kadetského programu pro konkrétního provozovatele a který jako jediný respektuje trend současného „velkého“ létání. Do tohoto programu se může přihlásit každý, kdo splní vstupní požadavky (více na www.aviationacademy.cz).

Kurz je dle předpisu Part FCL určen pro začínající uchazeče (ab-initio). Pro uchazeče s určitou zkušeností to tedy znamená, že mohou do kurzu také nastoupit, ale bez zápočtu předchozí teorie či praxe. To však neznamená, že jim budou již dosažená licence či certifikáty odebrány.

Posléze budou vybraní uchazeči pozváni na screening, který bude rozdělen do několika dnů a bude se skládat z několika částí, jako např. písemné a ústní přezkoušení z anglického jazyka, posouzení předpokladů pro funkci pilota, let na simulátoru či osobní pohovor s aktivními piloty. Pokud uchazeč projde úspěšně všemi koly screeningu, již mu nic nebrání, aby nastoupil do kurzu a šel vstříc svým snům.

Jak kurz probíhá?

Na začátku kurzu se uchazeč nejprve utká s teorií pro získání licence dopravního pilota, která mu zabere značnou část roku. K dispozici mu budou jak výborní instruktoři, tak skvěle připravené učebnice, které bude mít uchazeč stále při ruce v podobě iPadu. Poté, co kadet splní veškeré postupové testy na více než 75 %, následují zkoušky na Úřadě civilního letectví (ÚCL) ze všech 14 předmětů. V tuto chvíli již jste vlastníky certifikátu o úspěšném složení zkoušek ATPL(A) a hurá do letadla!

V druhé části kurzu se naučíte plně ovládat letadlo, získáte první zkušenosti z navigačních letů, budete získávat sebedůvěru při sólo letech, ale okusíte i kouzlo nočního létání. V třetí části se přesunete pod střechu areálu CATC, kde budete trénovat létání podle přístrojů a součinnost v posádce. Tato část kurzu již bude probíhat na simulátoru, který představuje vícemotorový letoun ATR 42/72.

Čtvrtá a pátá část se již odehrává na plně pohyblivém simulátoru letounu B737 či A320 v rozsahu několikanásobně převyšujícím standardní kurzy typové kvalifikace. To, na který typ letounu nakonec půjdete, záleží na provozovateli, u kterého budete nabírat své počáteční zkušenosti (IOE) ve světě obchodní letecké dopravy (min. 60 sektorů).

Je jasné, že program MPL není pro každého a zcela záleží na tom, co očekáváte od létání. Je velký rozdíl v tom, pokud chcete být pilotem velkého dopravního letadla nebo si létat pro zábavu. Pokud jste se rozhodli pro to první, tak MPL je ta správná cesta, jak se dostat do kokpitu dopravního letadla za rozumný čas a cenu.

Pokud Vás tento článek zaujal a rádi byste získali více informací nebo si domluvili osobní schůzku, kontaktujte nás na emailové adrese sales@catc.cz nebo na telefonním čísle 220 374 967.

Mohlo by vás zajímat