AFC2013: Do Letňan zamíří akrobatická špička

08.05.2013 2 příspěvky

AKTUALIZOVÁNO - Přesně měsíc zbývá do největšího evropského závodu v letecké akrobacii Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge 2013. Přinášíme vám profily deseti pilotů, kteří potvrdili svou účast na této akci.

AFC2013: Do Letňan zamíří akrobatická špička
AFC2013: Do Letňan zamíří akrobatická špička (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO 29. května 2013

Pořadatelé Hot Pepper’s Aerobatic Freestyle Challenge 2013 stejně jako loni zvou především na fantastické leteckoakrobatické představení. Ačkoliv se výrazně ztenčil počet českých zástupců v soutěži a ve startovní listině nebude figurovat ani obhájce titulu Martin Šonka, uvidí diváci 8. června na letňanském nebi několik mistrů světa, evropských šampionů i medailistů přímo z freestylové discilíny. Pojďme si jednotlivé muže a ženy představit.

Viktor Čmal (RUS)

Viktor Čmal patří k nejzářivějším hvězdám celého závodu, není-li tou vůbec nejzářivější. Absolutní mistr světa kategorie Unlimited z roku 1996, druhý vicemistr a vicemistr z FAI World Grand Prix v letech 1998 až 2000. Hotová legenda ruské akrobacie. Podle svých vlastních slov miluje svou vlast a vším, co dělá, chce Rusko proslavit. Narodil se na Ukrajině, dnes žije v Moskvě. Rád vaří, chytá ryby a hraje tenis.

Při loňském ročníku Aerobatic Freestyle Challenge skončil až na chvostu osmičlenného startovního pole, ovšem situaci mu ztížil „nedostatek“ suchojů, na kterých obvykle létá a dokonce nové výrobky ruského podniku také testuje. Narychlo se proto „přeškolil“ na Sbach 300 Marka Hyky a na pro něj takřka neznámém letounu předvedl docela povedené vystoupení. Letos by se měl konečně představit na Suchoji 31M – snad se nebude příběh z loňska opakovat.

Tamás Illés (HUN)

Zástupce maďarské leteckoakrobatické školy Tamás Illés se na Aerobatic Freestyle Challenge ukáže vůbec poprvé. Jeho největším úspěchem je stříbro z mistrovství Evropy v kategorii Advanced z roku 2007. Na mistrovstvích Evropy a světa, kterých se v posledních třech letech zúčastnil, se vždy vešel do první patnáctky. Sedlá akrobatický speciál Edge 540T a na tomto stroji by se měl divákům předvést i 8. června v Praze-Letňanech.

Světlana Kapaninová (RUS)

Populární pilotka a asi nejslavnější žena za kniplem akrobatického speciálu všech dob. Po Viktoru Čmalovi další zástupce ruské letecké akrobacie na startu Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge 2013. Profesionálka a velká elegánka každým coulem. Miluje létání a pohled na svět z vrchu, ale nade vše staví svou rodinu. Kdysi sportovala jako gymnastka a akrobatka na trampolíně, kotouly a smysl pro estetický výkon si však s sebou vzala i do kokpitu. Navzdory tomu, že se na každý závod pečlivě líčí a mohla by na leckoho působit jako manekýna, svými výkony si získala respekt i mužských soupeřů. Bezmála čtyřicet zlatých medailí ze světových šampionátů hovoří za vše.

Pokud řekneme, že Martin Šonka létal při loňském představení především precizně, pak Světlana Kapaninová létala především krásně a právem obsadila bronzovou příčku. Přitom ještě den před závodem se jí při přistání po tréninkovém letu přihodil incident, když se z jejího suchoje uvolnil kryt kabiny a vítr si začal vesele pohrávat s jejími vlasy. Ostřílená pilotka si se situací hravě poradila a důsledek byl pouze ten, že Viktor Čmal další den letěl v sbachu – to jen na vysvětlenou pro již řečené.


Světlana při loňském účinkování, AFC 2012 / Foto Hphoto Stanislav Hemrle

Olivier Masurel (FRA)

První z trojlístku francouzských účastníků Aerobatic Freestyle Challenge 2013 je vášnivý jachtař a jak sám říká, jenom jachtingem se dokáže odreagovat tak, jak to jako pilot vrcholné letecké akrobacie potřebuje. I díky tomu je asi druhým vicemistrem Evropy z loňského roku a vicemistrem světa v kategorii Unlimited z roku 2011.

Soutěže Aerobatic Freestyle Challenge se měl původně zúčastnit už loni, ale kvůli nenadálé závadě jeho dvorního speciálu CAP 232 nakonec spolu s Aude Lemordantovou do Letňan nedorazili. Vše by měl napravit letos a i on se chystá v pražských Letňanech ukázat to nejlepší, co dovede.

Marek Hyka (CZE)

O co méně je ve startovní listině Hot Pepper`sAerobatic Freestyle Challenge 2013 českých vlaječek, o to více podpory od domácích fanoušků může čekat Marek Hyka. Jakýsi otec zakladatel, jeden z autorů myšlenky celého letňanského závodu. I letos usedne za knipl svého oranžového Sbachu 300 a pokusí se vylétat první místo opět pro Českou republiku. Charakterní pohodář, přitom milovník adrenalinu ve všech formách, který nemá z tréninku dobrý pocit, dokud se pořádně neunaví. Mistr světa ve volné tajné sestavě kategorie Advanced z roku 2010. Ve stejném roce si navíc získal i hlasy diváků na airshow Flymaster, kde skončil druhý.

Přitom do loňského závodního klání nemusel vůbec zasáhnout. Poté, co se na obloze v jeho stroji proletěl Viktor Čmal, odmítal oranžový speciál znovu nastartovat a s vypětím všech sil se nakonec vrtule dala do pohybu za pomoci přistavené autobaterie a vůle všech diváků. Snad relativní neznalost pro Marka Hyku nového letadla či dobíhající nervozita z málem neodletěného závodu způsobila, že Marek skončil až sedmý. O to více se těší, až to letos rozbalí naplno a v konkurenci dalších pilotů předvede, jak moc na hraně umí létat.

Rozhovor s Markem Hykou o letecké akrobacii i závodě AFC 2013 najdete ZDE!

Gerald Cooper (GBR)

Britové neměli loni ve startovním poli žádného zástupce a Gerald Cooper bude na startu letošního ročníku příslibem velkého očekávání. Mistr Evropy v kategorii Advanced z roku 2003 a medailista z několika vrcholných týmových soutěží posledních let loni v září na mistrovství Evropy uchvátil titul šampiona právě v disciplíně freestyle, která je důležitou součástí i závodu v Letňanech, a dokonale zaskočil všech zbylých dvaadvacet pilotů. Bude tento zkušený Brit, který stejně jako Marek Hyka létá na sbachu, černým koněm Aerobatic Freestyle Challenge 2013?

Francois Le Vot (FRA)

Druhý muž s galským kohoutem na hrudi ve startovním poli. Francois Le Vot, příslušník francouzského letectva, vojenský pilot letounu Dassault Mirage 2000. Když zrovna přesedlá ze stíhačky do své Extry 330, je schopný si vyletět i bronzovou medaili na světovém šampionátu, jako se mu to povedlo v roce 2009. Baví ho studium dinosaurů a zálibu si našel také v paleontologii.

Loňského závodu se původně neměl zúčastnit. Když se ale začaly kupit omluvenky od jeho francouzských kolegů a účast odřekl Němec Philipp Steinbach, jakoby Francois Le Vot dostal nový rozkaz – přileť do Prahy a předveď, co umíš. Pózovat mezi letadlem a objektivy fotoaparátů se mu příliš nechtělo, na nebi potom ale ukázal, že je to prvotřídní pilot. Stal se asi největším překvapením celého horkého dne a po průměrné povinné sestavě, zato však excelentním freestylu po právu bral stříbrnou pozici. Loňský ročník si pochvaloval, a tak bude na startu Hot Pepper`s Aerobatic Freestyle Challenge 2013 znovu.


Francoisova levitující Extra, AFC 2012 / Foto Hphoto Stanislav Hemrle

Aude Lemordantová (FRA)

Do třetice francouzské barvy, tentokráte však něžná kráska z Paříže, vzdušná voltižérka Aude Lemordantová. I pro ni je létání denním chlebem, kancelář však našla v kokpitu dopravního Boeingu 777 Air France. S 360 pasažéry v zádech si moc géček neužije, o to více potom tahá za knipl a kope do pedálů v kabině CAPu 232, v němž vybojovala v roce 2011 i titul vicemistryně světa kategorie Unlimited.

I ona bude na Aerobatic Freestyle Challenge 2013 nováčkem, ačkoliv se měla předvést již loni. Závadu na CAPu jí a Olivieru Masurelovi však účast znemožnila.

Artur Kielak (POL)

Šestou zemí, zastoupenou na Aerobatic Freestyle Challenge 2013, bude Polsko prostřednictvím Artura Kielaka. Pětatřicetiletý letec, který se z plachtaře vypracoval až na pilota Boeingu 737, se „v civilu“ živí jako kapitán u Ryanairu. Žije v Krakově a kromě létání se zajímá i o druhou světovou válku. Jeho největším úspěchem je šestá příčka z mistrovství Evropy 2012. V Letňanech by měl také provětrat stroj Sbach 300.

Pierre Varloteaux (FRA)

Kapitán letectva, stíhač a akrobat Pierre Varloteaux nahradí ve startovní listině omluveného španělského pilota Cástora Fantobu. Varloteaux sedlá akrobatický speciál Extra 330C a když zrovna nelétá se stíhačkami, předvádí vrcholnou akrobacii společně s kolegou Francoisem Le Votem v akrobatickém týmu francouzského letectva.


Video 4Elements

Vstupenky již v předprodeji

Pakliže se chystáte letošní ročník Hot Pepper’s Aerobatic Freestyle Challenge 2013 navštívit, můžete si již nyní zakoupit vstupenku v předprodeji za poměrně výrazně nižší cenu než při platbě na místě. Pořadatelé též připravili snížené rodinné vstupné pro čtyři osoby a dále dva VIP balíčky, a sice Golden Card a Platinum Card. Tyto balíčky vstupného zahrnují mimo jiné občerstvení a pohyb ve vyhrazené zóně, dále pak speciální prohlídku paddocku a také speciální doprovodný program. Děti do 150 cm výšky mají vstup zdarma.

Jak jsme vás již na Aerowebu informovali, letošní koncept doprovodného programu bude o něco jiný než loni. Časový pořad naznačuje, že by mělo vše běžet mnohem svižněji až k samotnému vyvrcholení, kterým bude dvoukolový závod Aerobatic Freestyle Challenge. Jiné bude také složení moderátorů a bohatší bude i program na zemi, který by dle slov organizátorů měl uspokojit celé rodiny.

Vstupné můžete zakoupit přes Ticketportal ZDE!

Více informací o akci najdete na oficiálním webu ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

komentátoři

09.05.2013 v 16:00 subon

vzpomínám si na loňský komentátorský "výkon" L. Šilhánové z E2 - viz diskuse pod články z loňského ročníku. Bude to komentovat i letos? Já jen jestli má cenu tam vůbec chodit.

Odpovědět

RE: komentátoři

09.05.2013 v 16:20 Adam Zuska

Subone, tak ještě jednou odcituji: "Jiné bude také složení moderátorů." Podle informací, co nám organizátor sdělil, již Lucie moderovat nebude. Já jméno nového moderátora znám a v brzké době se ho dozvíte i na Aerowebu. Stay tuned!

Odpovědět

Přidat komentář