U Žatce spadl L-29 Delfín, na Ukrajině L-410 Turbolet

10.06.2012 12 příspěvků

U Žatce spadl L-29 Delfín, na Ukrajině L-410 Turbolet
U Žatce spadl L-29 Delfín, na Ukrajině L-410 Turbolet (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dva lidé zemřeli po pádu L-29 u Macerky

Dnes krátce před druhou hodinou odpoledne havaroval nedaleko obce Čeradice na Žatecku cvičný proudový letoun Aero L-29 Delfín registrace OK-ATS, provozovaný na blízkém letišti Žatec-Macerka (LKZD) soukromou společností Aviation Technologies and Services. Pilot přes oživovací pokusy na místě nehody zemřel, asi třicetiletá žena podlehla zraněním večer v nemocnici.


Místo nehody / Mapy Google

Ačkoliv úplně původní informace ústecké policejní mluvčí Šárky Poláčkové hovořila o dvou smrtelně zraněných na místě, později upřesnila, že žena byla s těžkými zraněními přepravena do vinohradské nemocnice. Zraněním však podlehla ve večerních hodinách i ona.

Podle majitele společnosti Aviation Technologies and Services Aloise Häckela se jednalo o seznamovací let. Nelze však vyloučit, že šlo o zážitkovou akci, kterou zajišťují některé agentury, neboť takové akce se často formálně jako výcviková úloha Seznamovací let uvádějí.

 

U Kyjeva havaroval L-410 turbolet s parašutisty, pět mrtvých

Tragická nehoda se dnes odpoledne nevyhla ani letounu L-410 Turbolet nedaleko Kyjeva. Stroj se podle serveru Sme.sk pokoušel o nouzové přistání na poli. Při nezdařilém manévru však pět lidí zemřelo a dalších 13 se zranilo. Stroj, patřící místní letecké škole, havaroval v silném větru a dešti.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Delfín

10.06.2012 v 15:27 Martin

Tak to je moc zlé. Hezké a podle pilotů, kteří ho létali i nezáludné éro. Prej takový proudový blaník. Když čtete komenáře v diskusi na idnes, nebo na novinkách, tak se nestačíte divit, jaké povědomí mají někteří lidé o letectví. A přitom jsou s příčinami dotyčné události a jejím řešení přímo v kabině hned hotoví.

Odpovědět

Delfín

10.06.2012 v 16:00 Honza

Krom samotné události, mě mrzí že Aeroweb uveřejňuje spekulace o "zážitcích" atd. jednak toto samo také organizují na jiných letadlech (jinak to při současné legislativě nejde) a druhak lidé z letectví by spíše měli držet při sobě a nehledat senzace. je to jen můj názor, ale cítím to takto...

Odpovědět

RE: Delfín

10.06.2012 v 16:25 Adam Zuska

Honzo, na té informaci neshledávám věru nic senzačního. Naopak se snažím uvést na pravou míru nesmysly, které se objevují v některých "kultivovaných" diskusích, jako že se paní přeškolovala na Delfína nebo se seznamovala s pilotem, když to byl seznamovací let, apod. Kdybych chtěl hledat senzace, patrně napíšu už do titulku, že "pilot podle svědků neopatrně manévroval", jako tak učinil nejmenovaný server.

Odpovědět

Delfín

10.06.2012 v 17:51 Radek Novotný

teda..to je víkend..včera jsem čuchal kouř okolo hangáru F..a dneska toto krásné éro..nemluvím o ztraceném životě

Odpovědět

RE: Delfín

11.06.2012 v 11:20 Bob

..no vidíš, já jsem zase naopak rád, že se věci uvádějí podle toho, jaká je realita dnešních dní.. máš sice pravdu, že jde o spekulaci, ale vysoce pravděpodobnou, a nasazovat si růžové brýle, udělá ze sebe redaktor jenom moulu, a většina lidí si bude klepat na čelo, kdo to v té redakci vůbec sedí a zda jsou tam všichni tak naivní nebo ničemu nerozumí.. jinak celá událost je samozřejmě tragédií :(

Odpovědět

Vyhlidkove lety, okruzni lety, fotolety a seznamovaci lety...

12.06.2012 v 7:59 Vyhlidka

Tyto zazitkove agentury take privedou sportovni letani do hrobu. Ted medialne a pak tak fakticky... To co bude ted nasledovat ze strany uradu jak z Cz tak Eu nebude vubec dobre pro letectvi...

Odpovědět

delfin

12.06.2012 v 14:06 rednda

Zdravim panové.Jsem žatečák a byl jsem u toho.Nic dobrého po této nehodě od organu nčekejte.škoda dvou životu.A i krasneho letadla.Touto tragedii konči nejspíš proudové létání v čechách.

Odpovědět

ÚCL

13.06.2012 v 21:58 Jenda

Sakra v jakém to bolševismu tady žijeme mě nepřestává každý den překvapovat. To skutečně příjde někomu normální, že kvůli naprosto nesmyslným normám, které píše někdo od stolu, se tady musí vykazovat vyhlídkové lety jako div ne práškařina? A že teď stejné "orgány" přitvrdí u provozovatelů proudových letadel? Co je jim sakra do toho? Proč nemůžou oficiálně svézt někoho za prachy? Je to jejich éro, jehož provoz i údržba stojí neskutečné prachy, tak co jim do toho nějaký zamindrákovaný úředníček kecá. To co se stalo v žatci je tragédie, pilota jsem osobně znal, byl to neuvěřitelný pohodář a fajn člověk, ale takové věci se holt v letectví stávají. Pravděpodobně porušil předpisy s tragickými následky. Věc která se na silnici děje každý den. Zakážeme snad proto automobilovou dopravu? Na ÚCL by si měli přestat hrát na bohy a nechat lidi lítat. Oni jsou prostí úředníčci a někdo by jim to už měl konečně vysvětlit...

Odpovědět

RE: ÚCL

14.06.2012 v 19:08 Honza

Jenda: Souhlas. Ne NAPROSTÝ SOUHLAS. Kvůli "bezpečnosti" aby měl každý aeroklub rentgen a svoji security. Nejlépe ozbrojenou :-)) Vstup jen po osobní prohlídce, do Cesny žádné tekutiny, pilníky na nehty a vypnutou elektroniku!

Odpovědět

Bolševismus

14.06.2012 v 20:18 Martin

Ten bolševismus se jmenuje evropská unie, teda spíš EASA. Takže jednou jsem si odhlasovali, že do ní vlezem, tak si to teď vyžírejme se vším všudy. Letu zdar :)

Odpovědět

L410

20.06.2012 v 9:48 Libor

Nějak mě nesedí ta 410tka. Když letěl v silném větru a dešti, tak co tam dělali parašutisti?

Odpovědět

RE: L410

20.06.2012 v 10:14 Martin Babák

Dle dostupných informací vletěla L-410 nečekaně do bouřky, která se objevila u letiště. Neletěli tedy od začátku ve "větru a dešti". Otázkou zůstává jak nečekaně se může bouřka objevit...

Odpovědět

Přidat komentář