Paragliding – jak jsem se dostala do vzduchu

26.04.2012

Létání jako takové mě lákalo už dlouho. Při túrách po rodných Beskydech jsem často vídávala padáky, jak krouží vysoko nad kopci.

Paragliding – jak jsem se dostala do vzduchu
Paragliding – jak jsem se dostala do vzduchu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Paragliding mě fascinoval svou volností a přirozeností, s jakou dává člověku možnost pohybovat se vzduchem, aniž by mu k tomu dopomáhal řvoucí motor. Prostě si vyjdete na kopec, z batohu rozbalíte padák, rozběhnete se a letíte.

Nakonec jsem se k paraglidingu přeci jen dostala. A to díky příteli, který létá již spoustu let – teď už létáme spolu. Uchvátilo mě nekonečné poletování ve svahovém proudění okolo kopce, kdy vám všichni turisti dole závidí, nebo létání vpodvečer se sluncem blíž a blíž k horizontu… Když přijde termika, vystoupáte a můžete se courat po okolí, užívat si nekonečné výhledy.

Kouzelným zážitkem je kroužení ve stoupavých proudech s dravými ptáky, kteří se vás vůbec nebojí. S dostatečnou výškou se pak můžete vydat na přelet a třeba překvapit známé, kteří bydlí o 50 kilometrů dále, a přistát jim u zahrady zrovna při jejich nedělní grilovačce.

Můj první let na padákovém kluzáku byl v tandemu; dostala jsem ho jako dárek k osmnáctým narozeninám. Všem, které tento krásný sport zajímá a chtěli by jej vyzkoušet, bych tandem paragliding doporučila, protože je to nejjednodušší způsob, jak si bezstarostně užít let. :-) O průběh letu se postará zkušený pilot a vy si můžete užívat skvělý pocit volného letu s větrem ve vlasech.

Aby člověk mohl získat pilotní licenci a létat samostatně, musí absolvovat osmidenní základní paragliding kurz. Na kurzu paraglidingu začíná každý úplně od píky – dostat padák nad sebe, popoběhnout s ním po louce, naučit se zatáčet. Večer probrat ještě nějakou tu potřebnou teorii a pak už hurá s celou bandou na večírek. Abych řekla pravdu, týden tak intenzivních zážitků (nejen sportovních) jsem v životě nezažila. :-)

U paraglidingu jsem zůstala a létám jak u nás, tak i v zahraničí. Uchvátilo mě hlavně Slovinsko, což je úžasná země a pro nás paraglidisty naprosto ideální destinace pro dovolenou spojenou s krásným polétáním. Na tyto paraglidingové výlety jezdím s partičkou z MAC školy paraglidingu, kde jsem dělala i základní kurz, a můžu všem jen doporučit.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Paragliding