Ani pilot nesmí dopovat - aktuální seznam zakázaných látek zveřejněn

17.04.2012

Ani pilot nesmí dopovat - aktuální seznam zakázaných látek zveřejněn
Ani pilot nesmí dopovat - aktuální seznam zakázaných látek zveřejněn (Zdroj: Aeroweb.cz)

Antidopingový výbor České republiky (ADV ČR) vydal seznam zakázaných látek a léčiv, které takové látky obsahují. Jedná se o léčiva registrovaná v České republice k 1. lednu letošního roku. Tako jako pro všechny sportovce, jejich užívání je zapovězené i pro závodící piloty a letce.

Ačkoliv se může na první pohled zdát, že toto téma nepatří do světa letectví, opak je pravdou. Každý sportovec, který soutěží pod hlavičkou sportovní organizace, na sebe přejímá odpovědnost dodržování soutěžních pravidel a řádů organizace. Jedním z pravidel bývá postih sportovce, který užívá zakázané látky pro podporu sportovního výkonu. Z toho důvodu musejí s případnou dopingovou kontrolou počítat i akrobatičtí piloti či parašutisté reprezentující sportovní organizace.

Při pozitivním dopingovém nálezu je sportovec trestán dle platné legislativy ADV ČR. Základním postihem je anulování výsledků sportovce na příslušné soutěži. Pokud se jedná o první prohřešek, je sportovci zakázaná činnost na dva roky. Pokud se prohřešek opakuje, může být činnost zakázana doživotně.

ADV ČR je nejvyšší státní orgán zabývající se bojem proti dopingu. Mezi jeho kompetence patří zabezpečení dopingových kontrol a tvorba legislativních opatření na podporu boje proti dopingu.

Webovou stránku AeČR o dopingu najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář