ÚZPLN došetřil nehodu parašutistky u Mostu, neotevřela padák

30.03.2012 3 příspěvky

ÚZPLN došetřil nehodu parašutistky u Mostu, neotevřela padák
ÚZPLN došetřil nehodu parašutistky u Mostu, neotevřela padák (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod vydal závěrečnou zprávu z vyšetřování loňské nehody parašutistky u Mostu. Podle zprávy se parašutistka nepokusila o otevření ani hlavního, ani záložního padáku. Vyšetřovatelé neodhalili ani žádný jiný problém, který by nečinnost parašutistky při jejím čtvrtém seskoku toho dne vysvětloval.

K nehodě došlo 5. června po seskoku skupiny parašutistů z výšky čtyř kilometrů. Zkušená parašutistka-kameramanka, která natáčela tandemové seskoky po celé dopoledne, vyskočila z letounu PAC 750XL jako poslední. Otevření jejího padáku však při jedenáctém seskoku nikdo neviděl. Její tělo bylo nalezeno po více než 24 hodinách v těžko přístupném zalesněném terénu asi kilometr od letiště.

Následné vyšetřování a expertízy potvrdily předběžné závěry. Vyšetřovatelé neobjevili žádné závady na postroji, hlavním padáku Silouhette 135, záložním padáku Tempo 150 ani na zabezpečovacím přístroji Cypres AAD 1 Expert, který byl ovšem s největší pravděpodobností vypnutý. "Při podrobné prohlídce padákové techniky, oděvu ani při vlastní pitvě nebyly zjištěny změny, které by nebylo možné vysvětlit mechanismem předmětné nehody a které by svědčily např. o střetu parašutistky s cizím tělesem (např. letícím ptákem) nebo zásahu střelou," stojí v závěrečné zprávě. "Ze závěrů provedené prohlídky jednotlivých částí padákové soupravy jednoznačně vyplývá, že všechny byly schopny použití bez jakéhokoliv omezení," doplňují vyšetřovatelé.

Závěrečnou zprávu z nehody najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

že by sebevražda ?

30.03.2012 v 11:05 David

že by sebevražda ?

Odpovědět

RE: že by sebevražda ?

30.03.2012 v 11:19 Adam Zuska

Logická dedukce, které ale nic moc nenasvědčuje. Příprava před skokem byla pečlivá jako při všech ostatních seskocích. Navíc z psychologického hlediska (můj skromný neodborný názor) je sebevražda často promyšlená věc a člověk se před tím krokem prostě chová jinak, jedná jinak, "připraví se" apod... Viz dopisy na rozloučenou...

Odpovědět

Funkce zabezpečovacího přístroje

02.04.2012 v 11:02 Marek

Nejdříve bych chtěl vyjádřit lítost nad touto smutnou událostí. Patřím sice mezi ty, kteří by z letícícho letadla nikdy nevyskočili, ale přesto bych se rád zeptal, jaká je funkce uvedeného zabezpečovacího systému Cypres? Neměl by tento systém automaticky otevřít padák při dosažení určité minimální výšky, pokud je např. parašutista v bezvědomí? Díky

Odpovědět

Přidat komentář